„Ne csak gyerekként, emberként is figyelj rám!”

Írta:  Varga Betti

australiankids001 waksawA gyerekek csak a jogaikat ismerik, a kötelességeiket elfelejtik – hangzik el sokszor a lassan unalomig ismételt kifakadás a felnőttek szájából. De ez tényleg így van? Egyáltalán: a felnőtt tisztában van a gyerek jogaival?A tapasztalat fájdalmasan sokszor ennek az ellenkezőjét támasztja alá.

Elég, ha csak a két legáltalánosabb esetre gondolunk: a statisztikák szerint folyamatosan nő a bántalmazott gyerekek száma, dühítő hírek érkeznek a gyerekekkel szemben való visszaélésekről. Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét Magyarország 1991 őszén ratifikálta, és bár átfogó, széles körű ismertetést célzó gyerekjogi kampányok eddig nem igazán indultak a témában, számos kapcsolódó kezdeményezés történt mind az állami, mind a civil oldalról. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa például elindította a gyermekjogok.obh.hu-t, a Csimota Kiadó pedig elkészítette a fogyatékkal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény gyerekbarát változatát. Mindkét vállalkozás a gyerekeknek kíván segíteni a nehéz, de fontos alapszövegek megértésében.

 

 

how au kidsHogy milyen módon lehet(ne) még népszerűsíteni a gyerekjogokat, arra most egy ausztrál példát mutatunk. A gyerekjogi és-védelmi szakembereket tömörítő ausztrál szervezet, az Australian Children’s Commissioners and Guardians (ACCG) gyerekek rajzaiból válogatott össze egy kötetre valót. A szervezet még 2009-ben adta ki a How Australian Kids See the World című kiadványt (HAKSW), mellyel az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének elfogadásának 20. évfordulójáról emlékeztek meg.

A HAKSW-be Ausztrália minden szövetségi államából és territóriumából válogattak gyerek- és kamaszrajzokat, hogy ezeken keresztül mutassák meg az Egyezmény főbb elveit. Az ACCG ezzel a könyvvel is fel akarta hívni a figyelmet, hogy mindössze 20 éve annak, hogy hivatalosan elismerték, a gyerekeket is megilletik az alapvető emberi jogok. Az album röviden összegzi, milyen előzményei voltak a Gyermekjogi Egyezménynek, és összefoglalja, mit is tartalmaz annak 54 cikke. A rajzokat tematikusan csoportosítják, az egyes fejezetek pedig az Egyezmény sarokköveihez igazodnak (például a gyerekek jogainak tiszteletben tartásához, a védelemhez és gondoskodáshoz, a szabadsághoz és a méltányos bánásmódhoz való jogokhoz). A különböző témákat az Egyezmény vonatkozó szövegrészletei vezetik fel, ezeket értelmezik a színes, vidám rajzok.

australiankids004-haksw

 

Egy rajz a szabadságról (Finn, 5 éves)

 

A 2009-es emlékkiadványt egy újabb követte idén októberben: a What Australian Kids Say About Their World már nem pusztán rajzokat, hanem gyerekektől való idézetek is tartalmaz. A gyerekek és a kamaszok véleményét olyan témákkal kapcsolatban kérték ki, mint a figyelem, a törődés, az egészséges és boldog élet, a tanulás, az esélyadás vagy a saját maguk felvállalása.  

australiankids002-waksaw