Facilitátor képzés – a jóvátételi eljárás levezetése

A facilitáció egy resztoratív – jóvátételi/helyreállító - szemléletmódon alapuló konfliktusmegoldó eljárás, amelynek központi eleme, hogy a létrejött konfliktusokat az abban érintettek oldják meg, méghozzá úgy, hogy a megoldás erőszakmentes, a felek érdekeit és igényeit kölcsönösen tiszteletben tartó, amely egyben a megbékélését és a jóvátételt is szolgálja. Kulcsfogalma a helyreállítás.

 

A jóvátételi szemléletű megbeszéléseken a facilitátor együtt dolgozik a vétkesekkel, elkövetőkkel, szabályszegőkkel, közvetlenül bevonva őket a megoldáskeresés folyamatába, amelyben szerepet kapnak az áldozatok, károsultak, a családtagok, barátok, a közösség is és mindenki, akire az elkövető viselkedése valahogyan hatással volt.

 

A jóvátételi eljárás egy olyan fórum, amely lehetőséget, helyet ad az embereknek, hogy jóvátegyék azt az ártalmat, konfliktust vagy kárt, ami velük megtörtént. Minden résztvevőnek, legyen az a szó klasszikus értelmében elkövető, vagy áldozat, alkalma van kifejezni érzéseit, és ami a legfontosabb, mindenkinek van beleszólása a megbeszélést lezáró egyességbe, mely az okozott kár jóvátételét szolgálja. A megbeszélések teljesen demokratikus légkörben zajlanak, ahol azok, akiket leginkább érintett a probléma, eldöntik, hogy mi módon reagáljanak a velük történtekre. A facilitátor semmilyen esetben nem befolyásolja a beszélgetést vagy hoz döntést, viszont lehetőséget nyújt a jelenlévőknek az önkifejezésre és arra, hogy megtalálják a saját kreatív megoldásaikat.

 

A megbeszélés folyamatában a megbeszélés kezdetekor, a résztvevők válaszolnak facilitátor által feltett kérdésekre, hangot adnak érzelmeiknek. A harag, aggodalom, félelem, érzései csökkennek, azok megosztásával egy időben. Az áldozatok, az elkövetők, illetve az őket támogatók köre is meglepődnek azon, amit hallanak, hiszen megértik a mögöttes tartalmakat, a motivációkat és szembesülnek azokkal a következményekkel is, melyekre nem számítottak. Jellemző, hogy az empátiás készség mobilizálódik, a résztvevők komfortérzete nő. Amikor a megbeszélés a megállapodás fázisába kerül, a résztvevők általában pozitív érzelmeket fejeznek ki. Az érzelmek kifejezésében és a szégyenérzet leküzdésében a megbeszélések legalább olyan fontosak az áldozatok számára, mint az elkövetőknek.

 

A megbeszélések levezetését a facilitátor által használt forgatókönyv segíti. A forgatókönyv arra épül, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy kifejezzék, majd feldolgozzák a negatív eseményeket, helyreállítsák az elszenvedett sérelmeket és rendezzék konfliktusaikat. A forgatókönyv könnyen követhetően segíti a facilitátort, hogy még a leginkább érzelemdús pillanatokban is koncentrálni tudjon. Szilárd pszichológiai és szociológiai elméleteken alapszik.

 

A facilitáció egy egyszerű modell mely széles körben alkalmazható bűncselekményeknél, konfliktusoknál és más problémás szituációkban egyaránt.

 

A képzés során megszerezhető kompetenciák: A képzés keretében a résztvevők elsajátítják a megbeszélések vezetéséhez szükséges módszereket, technikákat, hogy képzett facilitátorként alkalmazzák tudásukat munkájuk során.

 

A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei: -

Tervezett képzési idő: 30 óra

A képzés formája: csoportos képzés

 

A képzésben részt vevő teljesítményét értékelő rendszer leírása: A képzés zárásaként a résztvevőknek egy dokumentált esetet kell benyújtaniuk, záródolgozat formájában, majd ún. értékelő megbeszélésre kerül sor, amelynek keretében a résztvevők a saját, dokumentált eseteiket prezentálják.

 

A képzésről szóló igazolás/tanúsítvány kiadásának feltételei:

- a hallgató hiányzásának mértéke nem lépi át az összóraszám 10 százalékát,

- az egyéni és csoportmunkák elvégzése a továbbképzés során,

- egy dokumentált eset leadása záró dolgozat formájában.

 

A képzési program végrehajtásához szükséges személyi és tárgyi feltételek:

1.) Személyi feltételek:

- oktatók,

2.) Tárgyi feltételek:

- 1 db laptop internet csatlakozási lehetősséggel, projektor, vetítővászon, flipchart tábla;

- 26 fő befogadására alkalmas terem, mozgatható asztalokkal, székekkel, flipchart táblával;

- a képzés írásos segédanyaga fűzött formában.

A program végrehajtásának személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáról a képzés indítója/szervezője gondoskodik.

20 fő jelentkezése esetén vidékre is utazunk.

 

Egyesületünk felnőttképzési nyilvántartásba vételi száma: E-000564/2014.

 

A képzés a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által minősített. Engedélyszáma: S-05-085/2016

A képzés elvégzéséről a személyes gondoskodásban dolgozók továbbképzési pontrendszerében 25 pontot igazolunk vissza.

A képzés részvételi díja: 40.000 Ft

 

A képzés óraszáma (30 óra) a pedagógus továbbképzési rendszerben is elszámolható.

 

A képzésekre jelentkezni, és azokról bővebb információt kapni a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület ügyfélszolgálatán lehet az alábbi elérhetőségeken:

Cím: 1023 Budapest, Bécsi út 3-5.

Tel.: (+36-1) 225-3526, 06-30-459-2739

Web: www.csagyi.hu

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ügyfélfogadási idő:

Hétfőtől- péntekig: 9-16 óráig

 

A továbbképzés tematikája:

 

A képzés első része a jóvátételi eljárás módszerének eredetét, felhasználási területeit mutatja be. Különösen koncentrál a folyamat általános és teljes bemutatására, valamint oktatófilmek megtekintését követően lehetőség nyílik a módszerrel kapcsolatos kérdések megbeszélésére.

 

A következő tematikai egység során az “áldozat” szükségletei kerülnek a figyelem központjába. A résztvevők problémás szituációk gyűjtésével kitekintést nyernek olyan helyzetek is, melyek a módszer használatát a saját munkaterületükön mutatja be. A mini szerepjátékok során a facilitátori forgatókönyv használatát próbálják ki a résztvevők.

 

Ezt követően a facilitátori forgatókönyv használatát gyakorolják a résztvevők, valamint a megbeszélések előkészítését és lezárását sajátítják el. A közösen összegyűjtött problémahelyzetekből, ill. a trénerek által írt esetek feldolgozására is kerül sor, melynek alapja a jóvátételi eljárás használatának bemutatása a mindennapi gyakorlatban.

 

A módszer elsajátítását követően a résztvevők munkaterületükön a jóvátételi eljárást alkalmazzák és gyakorolják. Saját eseteikkel érkeznek a foglalkozáson lebonyolításra kerülő kollegiális konzultációra, majd ún. értékelő megbeszélésre kerül sor, amikor a résztvevők a saját, dokumentált eseteiket prezentálják, illetve írásban értékelik magát a képzést.