Facilitátor képzés – a jóvátételi eljárás levezetése

A „Szemtől szembe" program resztoratív – jóvátételi/helyreállító - szemléletmódon alapuló konfliktusmegoldó eljárás, amelynek központi eleme, hogy a létrejött konfliktusokat az abban érintettek oldják meg, és úgy legyenek képesek erre, hogy a megoldás erőszakmentes, a felek érdekeit és igényeit kölcsönösen tiszteletben tartó legyen, amely egyben a megbékélését és a jóvátételt is szolgálja.

Következő képzés tervezett időpontja: 2017. november 22., 23., 24., szupervíziók: december 4. és december 11.

 

A program kulcsfogalma a helyreállítás. Nem terápiás módszer és nem elnéző a vétségekkel, kihágásokkal, bűncselekményekkel szemben: helyteleníti a nem megfelelő viselkedést és cselekedeteket, de támogatja és értékeli a tett elkövetőjének belső értékeit. Végső soron az a cél, hogy a társadalom, illetve a közösség többi része felszabaduljon a szabályszegők diktálta kontroll alól.

 

 A jóvátételi szemléletű megbeszéléseken a facilitátor együtt dolgozik a vétkesekkel, elkövetőkkel, szabályszegőkkel, közvetlenül bevonva őket a megoldáskeresés folyamatába, amelyben szerepet kapnak az áldozatok, károsultak, a családtagok, barátok, a közösség is és mindenki, akire az elkövető viselkedése valahogyan hatással volt.

 

A jóvátételi eljárás egy olyan fórum, amely lehetőséget, helyet ad az embereknek, hogy jóvátegyék azt az ártalmat, konfliktust vagy kárt, ami velük megtörtént. Minden résztvevőnek legyen az a szó klasszikus értelmében elkövető, vagy áldozat, alkalma van kifejezni érzéseit, és ami a legfontosabb, mindenkinek van beleszólása a megbeszélést lezáró egyességbe, mely az okozott kár jóvátételét szolgálja. A megbeszélések teljesen demokratikus légkörben zajlanak, ahol azok, akiket leginkább érintett a probléma, eldöntik, hogy mi módon reagáljanak a velük történtekre. A facilitátor semmilyen esetben nem befolyásolja a beszélgetést vagy hoz döntést, viszont lehetőséget nyújt a jelenlévőknek az önkifejezésre és arra, hogy megtalálják a saját kreatív megoldásaikat.

 

A megbeszélés folyamatában a megbeszélés kezdetekor, a résztvevők válaszolnak facilitátor által feltett kérdésekre. Hangot adnak érzelmeiknek. A harag, aggodalom, félelem, érzései csökkennek, azok megosztásával egy időben. Az áldozatok is, és az elkövetők, illetve az őket támogatók köre is meglepődnek azon, amit hallanak, hiszen megértik a mögöttes tartalmakat, a motivációkat és szembesülnek azokkal a következményekkel is, melyekre nem számítottak. Jellemző, hogy az empátiás készség mobilizálódik, a résztvevők komfort-érzete nő. Amikor a megbeszélés a megállapodás fázisába kerül a résztvevők általában pozitív érzelmeket fejeznek ki. Az érzelmek kifejezésében és a szégyenérzet leküzdésében a megbeszélések legalább olyan fontosak az áldozatok számára, mint az elkövetőknek.

 

A megbeszélések levezetését a facilitátor által használt forgatókönyv segíti. A forgatókönyv arra épül, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy kifejezzék, majd feldolgozzák a negatív eseményeket, helyreállítsák az elszenvedett sérelmeket és rendezzék konfliktusaikat. A forgatókönyv könnyen követhető segíti a facilitátort, hogy még a leginkább érzelemdús pillanatokban is koncentrálni tudjon. Szilárd pszichológiai és szociológiai elméleteken alapszik. Egy egyszerű modell mely széles körben alkalmazható bűncselekményeknél, konfliktusoknál és más problémás szituációkban egyaránt.

 

A képzés során megszerezhető kompetenciák: A képzés keretében a résztvevők elsajátítják a megbeszélések vezetéséhez szükséges módszereket, technikákat, hogy képzett facilitátorként alkalmazzák tudásukat munkájuk során.

 

A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei: -

Tervezett képzési idő: 30 óra (3x6 óra képzés, 2x6 óra szupervízió)

A képzés formája: csoportos képzés

Maximális csoportlétszám: 24 fő

 

A képzésben részt vevő teljesítményét értékelő rendszer leírása: A képzés zárásaként a résztvevőknek egy dokumentált esetet kell benyújtaniuk, majd ún. értékelő megbeszélésre kerül sor, amelynek keretében a résztvevők a saját, dokumentált eseteiket prezentálják.

 

A képzésről szóló igazolás/tanúsítvány kiadásának feltételei:

- a hallgató hiányzásának mértéke nem lépi át az összóraszám 10 százalékát,

- az egyéni és csoportmunkák elvégzése a továbbképzés során,

- egy dokumentált eset leadása záró dolgozat formájában.

 

A képzési program végrehajtásához szükséges személyi és tárgyi feltételek:

1.) Személyi feltételek:

- oktatók,

2.) Tárgyi feltételek:

- 1 db laptop internet csatlakozási lehetősséggel, projektor, vetítővászon, flipchart tábla;

- 24 fő befogadására alkalmas terem, mozgatható asztalokkal, székekkel, flipchart táblával;

- a képzés írásos segédanyaga fűzött formában.

A program végrehajtásának személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáról a képzés indítója/szervezője gondoskodik.

20 fő jelentkezése esetén vidékre is utazunk.

 

A képzés a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által minősített. Engedélyszáma: S-05-085/2016

A képzés elvégzéséről a személyes gondoskodásban dolgozók továbbképzési pontrendszerében 25 pontot igazolunk vissza.

A képzés részvételi díja: 40.000 Ft

 

A képzésekre jelentkezni a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület ügyfélszolgálatán lehet az alábbi elérhetőségeken:

Cím: 1023 Budapest, Bécsi út 3-5.

Tel.: (+36-1) 225-3526, 06-30-459-2739

Web: www.csagyi.hu

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ügyfélfogadási idő:

Hétfőtől- péntekig: 9-16 óráig

 

A továbbképzés egységeinek célja, tartalma, terjedelme és a tanegységekhez rendelt elméleti és gyakorlati óraszám:

Az 1. foglalkozás a jóvátételi eljárás módszerének eredetét, felhasználási területeit mutatja be. Különösen koncentrál a folyamat általános és teljes bemutatására, valamint oktatófilmek megtekintését követően lehetőség nyílik a módszerrel kapcsolatos kérdések megbeszélésére.

Időtartama: 6 óra (4 óra elmélet, 2 óra gyakorlat)

Módszerek/munkaformák egységenként: előadás és csoportmunka

 

A 2. foglakozás során az “áldozat” szükségletei kerülnek a figyelem központjába. A résztvevők problémás szituációk gyűjtésével kitekintést nyernek olyan helyzetek is, melyek a módszer használatát a saját munkaterületükön mutatja be. A mini szerepjátékok során a facilitátori forgatókönyv használatát próbálják ki a résztvevők.

Időtartama: 6 óra (3 óra elmélet, 3 óra gyakorlat)

Módszerek/munkaformák egységenként: csoportmunka, szerepjáték, ötletelés

 

A 3. foglalkozás a facilitátori forgatókönyv használatának gyakorlatát erősíti, valamint a megbeszélések előkészítését és lezárását tanítja meg a résztvevőknek. Az alkalomra a közösen összegyűjtött problémahelyzetekből – a trénerek által írt esetek feldolgozására kerül sor, melynek alapja a jóvátételi eljárás használatának bemutatása a mindennapi gyakorlatban.

Időtartama: 6 óra (2 óra elmélet, 4 óra gyakorlat)

Módszerek/munkaformák egységenként: csoportmunka, szerepjáték, a felkészítő folyamat részértékelése

 

A 4. foglalkozás (szupervízió): során a módszer elsajátítását követően a résztvevők munkaterületükön a jóvátételi eljárást alkalmazzák és gyakorolják. Saját eseteikkel érkeznek a foglalkozáson lebonyolításra kerülő kollegiális konzultációra.

Időtartama: 6 óra (6 óra gyakorlat)

Módszerek/munkaformák egységenként: csoportmunka

 

Az 5. foglalkozás (szupervízió) során ún. értékelő megbeszélésre kerül sor, amikor a résztvevők a saját, dokumentált eseteiket prezentálják.

Időtartama: 6 óra (6 óra gyakorlat)

Módszerek/munkaformák egységenként: csoportmunka, értékelés

 

Kapcsolódó felnőttképzési szolgáltatások

 

A képzésre jelentkezőknek az alábbi felnőttképzési szolgáltatások térítésmentes igénybevételére van lehetősége egyesületünknél:

- előzetes tudásszint felmérés /Azonosítószám: 00000091/;

- képzési szükségletek felmérése és képzési tanácsadás /Azonosítószám: 00000093/.

Bővebb információt a felnőttképzési szolgáltatokról és azok igénybevételéről a Felnőttképzési szolgáltatások menüpontban talál.