„Chicoca fája" prevenciós program a gyerekek szexuális zaklatásának megelőzésére

A Chicoca fája képzési program célja a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzése, illetve kezelése. A külföldi szakemberek által kidolgozott prevenciós program Mexikóban évek óta sikeresen működik, magyarországi adaptációját 1997-ben dolgozták ki a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelkedően Közhasznú Egyesület gyermekbántalmazással foglalkozó szakemberei.

A program egy bábfilmre épül, melyben egy szexuális zaklatás története kerül feldolgozásra a tünetektől a megoldási javaslatokig. A bábfilmben szereplő kismajmok történetében a gyermekeket ért szexuális zaklatás minden eleme megtalálható. A film a téma nehézsége ellenére a gyermekek számára könnyen érthető és rendkívül sok hasznos információt közvetít. A filmet a vetítésére kiképzett szakember jelenlétében nézik meg a gyermekek, lehetőség szerint szüleikkel vagy a tanáraikkal együtt. A filmet követően külön csoportokban beszélik meg a látottakat, a beszélgetéseket szintén egy erre kiképzett szakember vezeti. A beszélgetés során a gyermekek segítséget kapnak ahhoz, hogyan védjék meg magukat, és az önismeret illetve testtudatosság, mint a mentális egészség alapjai is a beszélgetések tárgyát képezik.

 

A program elsődlegesen és nagyon hangsúlyosan megelőző jellegű.

 

A 4 napos (32 óra, 4×8 órás blokkokban) képzés részvételi díja 40 000 Ft, ami tartalmazza a segédanyagok és a videokazetta árát is. A képzés végén a résztvevők tanúsítványt kapnak. Jelentkezni írásban (személyes adatok, munkahely, szakmai tapasztalat megjelölésével) lehet az Egyesület email címén (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy faxon (06/1-225-3525).