Nyomtatás

Az Adjunk elsőbbséget az első éveknek! kampány legfrissebb hírei

newsletter july 2A nyári szabadságok közepette is előre nézünk, és tervezzük részvételünket az őszre várható jelentős Európai Unió szintű programokra. Ezeknek a kulcsfontosságú kezdeményezéseknek a megvalósítása a különböző tagországokban jelentős hatással lehet a kisgyerekekre és az őket nevelő családokra is, különösen a szegény és hátrányos helyzetű családok és gyerekek esetében, akiket fokozottan érintenek a növekvő megélhetési költségek. 

Szeptemberben az Európai Bizottság közzéteszi a régen várt Európai Gondozási Stratégiát (European Care Strategy), amelyben javaslatokat tesz a születéstől kezdve valamennyi életszakaszokon átívelő magas minőségű gondozáshoz való hozzáférés biztosítására. Ebben kiemelt helyet kap a gondozást végzők elismerése, értékelése, támogatása és megfelelő anyagi megbecsülése.

 

Júniusban egy fontos határozatot fogadott el az Európai Parlament, felszólítva a tagországokat az alanyi jogú és személyre szabott megközelítésre a gondoskodás és gondozás különféle formáinak esetén is, és a közkiadások növelésének szükségességére a magas minőségű állami, önkormányzati gyerek gondozás biztosítására minden gyerek számára. A Eurochild válaszolt és javaslatokat tett, és egy ambiciózus és átfogó végső javaslat elfogadását várja. 

 

Ugyancsak várakozással nézünk elébe az Európai Parlamentnek az Európai Gyerek Garancia (https://eurohealthnet.eu/hu/publication/statement-on-the-belated-submission-of-the-child-guarantee-national-action-plans-the-eu-alliance-for-investing-in-children/) programmal foglalkozó munkacsoportjával való együttműködés elé, amelynek egyik célja, hogy kidolgozza a program és annak alkalmazása monitorozására alkalmas eljárásokat.

 

Az Európai Parlament meghatározó szerepet tölt be az EU kisgyerekeket érintő szakpolitikáinak kezdeményezésében és alapos vizsgálatában. Továbbra is szorgalmazzuk a parlament képviselőin keresztül, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a gyermekek korai életévére, az európai és nemzeti politikai döntéshozatalban.