childrenAz Európai Bizottság alapkövetelménynek tartja a több szakterület közötti együttműködést annak érdekében, hogy a gyerekek veszélyeztetettségének szintjét, mértékét megállapítsák. Egyre több európai uniós országban vezették már be a példaértékűnek tartott izlandi gyerekház modellt, ahol minden szakember egy helyen érhető el.

unlocking childrens rightsJóllehet az összes uniós tagállam aláírta a gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezményt, a gyakorlatban ezek biztosításához alapvető fontosságú, hogy a gyermekkorúakkal kapcsolatban álló szakértők megfelelő tudás birtokában legyenek, és értsenek egyet az alkalmazással.

civilek a gyermekekert sajto„Szülőket, tanárokat képeznek civilek arra, hogyan lehet megelőzni a gyermekek elleni szexuális visszaélést, illetve hogyan lehet észrevenni, ha a gyermek áldozat. Egyebek mellett azt tanítják, hogy ne maradjon egyedül a gyerek egy felnőttel, és ha baj van, ne maradjon egyedül a problémával.”

civilek a gyermekekért logoA program a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával valósul meg Budapesten és több vidéki városban, az ottani civil szervezetek és a velük kapcsolatban álló oktatási intézmények pedagógusai, valamint a szülői közösség bevonásával.

momegujulA Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelkedően Közhasznú Egyesület "A társadalmi kohézió erősítése az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében a Gödöllői kistérségben" c. TÁMOP-5.6.1.C-11/1-2011-0005 projektjének bemutatása.

Magyarországon 2010-ben 13,5 %-kal emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma, Pest megyében 36.656-ról 37.200-ra. Az összes bűncselekmény 33,1%-át az ország központi részén, Budapesten és Pest megyében követték el.