civilek a gyermekekert sajto„Szülőket, tanárokat képeznek civilek arra, hogyan lehet megelőzni a gyermekek elleni szexuális visszaélést, illetve hogyan lehet észrevenni, ha a gyermek áldozat. Egyebek mellett azt tanítják, hogy ne maradjon egyedül a gyerek egy felnőttel, és ha baj van, ne maradjon egyedül a problémával.”

civilek a gyermekekért logoA program a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával valósul meg Budapesten és több vidéki városban, az ottani civil szervezetek és a velük kapcsolatban álló oktatási intézmények pedagógusai, valamint a szülői közösség bevonásával.

Hallgassák meg Delia Pop, a Hope and Homes munkatársának rövid, de átfogó összefoglalóját a különböző gyermekintézményekben történő felnövekedés hosszútávú káros hatásairól az ott gondozott gyermekekre. Ezek a káros hatások megfigyelhetőek mind az agyi, mind a szociális fejlődésben, mind az önálló életvezetéshez szükséges készségek kialakulásában.

The effects of institutions on children
"Ahogy a gyerekek is kíváncsiak arra, minek alapján választották a nevüket, és felnőve mi is kutatjuk családunk történetét, most bemutatjuk, hogyan alakult ki  a „rokoni ellátás”, „családba fogadás” elnevezés."

Az Amerikai Gyermekjóléti Liga (Child Welfare League of America) a Hope and Homes for Children felkérésére, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület szervezésében képzést tartott Budapesten. A világ különböző tájairól, 10 országból (Anglia, Bosznia, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Molodva, Románia, Ruanda, Ukrajna, USA) 25 szociális szakember vett részt a műhelyfoglalkozáson: a Hope and Homes For Children Egyesület 13 program menedzsere és trénere mellett 4 különböző országban, köztük egy Magyarországon dolgozó SOS Gyermekfalu-munkatárs és a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület 3 munkatársa. Számukra 2 amerikai szociális munkát tanító professzor, Eileen Mayers Pasztor, Donna Petras, és Myrna McNitt szociális munkás, tréner valamint egy humanitárius alapítvány vezetője, Michele del Conte (San Felipe Humanitarian Fund) segített megérteni a kiterjedt családban, rokonoknál nevelkedő gyerekek gondozói számára nyújtandó segítség, támogatás, felkészítés és szupervízió szükségességét és lehetséges módjait.

1. oldal / 2