wordcloud coramEgyesületünk egyike volt annak a 12 szervezetnek, amelyek részt vettek az “Unlocking Children's Rights: Strengthening the capacity of professionals in the EU to fulfil the rights of vulnerable children” (“A gyermeki jogok érvényesítése: Szakemberek készségfejlesztése a veszélyeztetett gyerekek jogainak érvényesítése érdekében az Európai Unióban”) című, az Európai Unió Alapjogi és Állampolgári Programjának társfinanszírozásával és pénzügyi támogatásával megvalósult projektben.

childrenAz Európai Bizottság alapkövetelménynek tartja a több szakterület közötti együttműködést annak érdekében, hogy a gyerekek veszélyeztetettségének szintjét, mértékét megállapítsák. Egyre több európai uniós országban vezették már be a példaértékűnek tartott izlandi gyerekház modellt, ahol minden szakember egy helyen érhető el.

unlocking childrens rightsJóllehet az összes uniós tagállam aláírta a gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezményt, a gyakorlatban ezek biztosításához alapvető fontosságú, hogy a gyermekkorúakkal kapcsolatban álló szakértők megfelelő tudás birtokában legyenek, és értsenek egyet az alkalmazással.

civilek a gyermekekert sajto„Szülőket, tanárokat képeznek civilek arra, hogyan lehet megelőzni a gyermekek elleni szexuális visszaélést, illetve hogyan lehet észrevenni, ha a gyermek áldozat. Egyebek mellett azt tanítják, hogy ne maradjon egyedül a gyerek egy felnőttel, és ha baj van, ne maradjon egyedül a problémával.”

civilek a gyermekekért logoA program a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával valósul meg Budapesten és több vidéki városban, az ottani civil szervezetek és a velük kapcsolatban álló oktatási intézmények pedagógusai, valamint a szülői közösség bevonásával.