Egyesületünk új projektje bemutatkozik

momegujulA Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelkedően Közhasznú Egyesület "A társadalmi kohézió erősítése az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében a Gödöllői kistérségben" c. TÁMOP-5.6.1.C-11/1-2011-0005 projektjének bemutatása.

Magyarországon 2010-ben 13,5 %-kal emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma, Pest megyében 36.656-ról 37.200-ra. Az összes bűncselekmény 33,1%-át az ország központi részén, Budapesten és Pest megyében követték el.

A bűnmegelőzési szervezetek munkáját vizsgálva megállapítható, hogy a következőkben felsorolt problémák általánosak: nem áll rendelkezésre megfelelő számú szakmai apparátus (pszichológus és lelki gondozó) az áldozatsegítés területén; együttműködés hiánya az áldozatsegítő intézmények között, működés nem hatékony; szűk szolgáltatási háttér. Szükséges lenne pszichológiai, szociális, és lelki segítségnyújtás biztosítására; konfliktuskezelésre nem fektetnek megfelelő hangsúlyt a bűnmegelőzéshez kapcsolódóan; a társadalom tagjai nem tudják, hogy ha szükséges, hogyan tudják megvédeni magukat, így alacsony a biztonságérzetük; a média lakosságinformáló szerepének alacsony hatékonysága a bűn- és baleset megelőzésben; financiális gondok.

 

Várható eredmények: helyi együttműködés rendszere kialakul az áldozatsegítés területén az állami és nem állami intézmények között, áldozatsegítéssel foglalkozó szakemberek továbbképzése valósul meg, új technikákat sajátítanak el, munkájuk hatékonyabbá válik. Az áldozatoknak tanácsadást nyújtunk, a szakembereket tréningeken képezzük tovább, amelyekkel hozzájárulunk az áldozattá válás megelőzéséhez, és növeljük a lakosság biztonságérzetét.

 

A teljes ismertető itt érhető el.

 


uszterv