opening doorsAz intézmények kiváltása a gyermekotthonok bezárása és a családok megerősítése a célja az „Opening Doors for Europe’s Children” európai kampánynak. Magyarországon a  kampány elnevezése Kulcs a Jövőhöz – Adjunk esélyt minden gyereknek. http://www.csagyi.hu/projektek/befejezett/kulcs-a-jovohoz-kampany

nicola 1566758 639x816Az intézmények kiváltása, a családokat támogató magas színvonalú helyi ellátások erősítése, a gyerekek szüleiktől történő elválasztásának, családból való kiemelésének előtérbe helyezése 30 éve a magyar gyermekjóléti-és gyermekvédelmi politika szerves része.

 

 

maciEurópában becslések szerint több százezer gyerek nő fel gyermekotthonokban, pontos adataink sincsenek erről. Az intézményi ellátást a személytelenség, a merev napirend, „zárt ajtók” és a melegség hiánya jellemzi többnyire. Nem figyelnek oda, vagy nem tudnak odafigyelni a gyerek egyéni szükségleteire, legfőbb érdekére. 

palestinian children 1 1436532 639x961vvLegalább 10 ezer kísérő nélküli kiskorú tűnt el az elmúlt másfél-két évben, miután Európába érkezett – hangzott el a kísérő nélküli kiskorúakról tartott brüsszeli konferencián. A Régiók Bizottsága elnöke a március 1-én tartott megbeszélésen azonnali lépéseket sürgetett, mert - mint mondta - sokan közülük az emberkereskedők áldozataivá válnak. Luc Van den Brande hangsúlyozta, hogy a menekültek közül ők a legveszélyeztetettebb, legkiszolgáltatottabb csoport. Egyedül Olaszországban ötezer kiskorúnak veszett nyoma, míg Svédországban ezer gyerek tűnt el.

Hallgassák meg Delia Pop, a Hope and Homes munkatársának rövid, de átfogó összefoglalóját a különböző gyermekintézményekben történő felnövekedés hosszútávú káros hatásairól az ott gondozott gyermekekre. Ezek a káros hatások megfigyelhetőek mind az agyi, mind a szociális fejlődésben, mind az önálló életvezetéshez szükséges készségek kialakulásában.

The effects of institutions on children

1. oldal / 2