Nevelőszülői családok perspektívái Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában

visegradLezárult a Visegrádi Alap által támogatott, „Nevelőszülői családok perspektívái Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában” elnevezésű projekt, melynek magyar partnere, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület volt. A nevelőszülők tapasztalatait összehasonlító nemzetközi kutatási projektben hazánk mellett szlovák, cseh és lengyel, a nevelőszülői területen dolgozó szervetek vettek részt.

A kutatási projekt során Magyarországon, 2017. április és július között összesen 50 nevelőszülőt kérdezetünk meg. A terepmunka tervezésénél szakértői mintavételt alkalmaztunk, úgy választottuk ki a mintába került térségeket, településeket, hogy minden településtípust és – funkciót (periféria – járási központ – megyei jogú város – főváros) reprezentálni tudjunk. Ennek megfelelően az adatfelvétel Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, illetve a Mezőtúri és az Encsi járásban történt.

 

parentsA nevelőszülők elérését részben nevelőszülői hálózatok, részben területi gyermekvédelmi intézmények segítették: az adott hálózatba, területhez tartozó nevelőszülők kutatásról való tájékoztatásáért, kutatásba történő toborzásért, illetve az adatfelvételhez szükséges helyszín biztosításáért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

 

Az adatfelvétel több módszerrel történt: a projekt keretében a programban érintett országokból résztvevő szervezetek képviselői állítottak össze egy kérdéssort, amely – az összehasonlíthatóság miatt – minden résztvevő országban, így hazánkban is használtunk. A többi partnerországtól eltérően azonban Magyarországon a kérdéseknek csak egy részét válaszolták meg a mintába került nevelőszülők a vezetett önkitöltős kérdőívvel – a számszerűsíthető, egyszerűen megválaszolható kérdéseket szerkesztettük kérdőíves formába –, míg a „soft” változókat (attitűdöket, véleményeket mérő, történetek elmesélését is előre vetítő kérdéseket) egyéni, illetve amennyiben erre nem volt lehetőség, fókuszcsoportos interjúk keretében mértük.

 

A magyar nyelvű kutatási jelentés letölthető innen.

 

Az angol nyelvű kutatási jelentés letölthető innen.

 

Fotó: freeimages.com