Jóvátételi konferencia szervezése

A tettes-áldozat mediáció, a helyreállító igazságszolgáltatás olyan lehetőség, amely esélyt ad az áldozatnak és a környezetnek arra, hogy átérezhesse, elmondhassa, megmutathassa az őt ért sérelem hatását, a veszteséget, fájdalmat, és maga is aktívan részt vegyen a számára is elfogadható büntetés, jóvátétel meghatározásában. Az elkövető számára pedig jó alkalmat nyújt arra, hogy rövid idővel a tett elkövetése után szembenézzen áldozatával, az elkövetett cselekmény hatásával és következményeivel, és maga is aktívan kivegye részét a jóvátételben. A folyamat részeként tettes(ek), áldozat(ok) és támogatóik egy képzett csoportvezető segítségével megbeszélik a történteket és megállapodnak a tennivalókban. Ez a technika kiváló lehetőséget biztosít az iskolai, gyermekotthoni pedagógusoknak, rendőröknek, szociális munkásoknak, a pártfogóknak, hogy a ma sokszor megoldhatatlannak látszó konfliktusokat jobban kezeljék, a gyerekek és fiatalkorúak elkerülhessék a későbbi bűnelkövetővé válást és a súlyos büntetéseket. A módszer jól használható a közösségekben – iskola, futball klubok, kisközösségek, népcsoportok, stb. – kialakult konfliktusok kezelésre is, amint ezt egyre több országban nyomon követhetjük, és a jogrend részeként alkalmazva is tapasztalhatjuk.

 

A megbeszélések során alkalmazott un. konferencia-módszer kipróbáltan hatékony módja a fiatalkorúak által okozott konfliktusok és bűncselekmények kezelésének, igazi alternatívája lehet a hagyományosan alkalmazott fegyelmi eljárásoknak, büntetéseknek. Érzékenyen és rugalmasan reagál a konkrét ügyben felmerülő szükségletekre, a bajba jutott gyerekek és a magatartásuk miatt a legkülönfélébb sérelmeket elszenvedők valós igényeit legteljesebben figyelembe véve.

 

A megbeszélés egy meghatározott forgatókönyv szerint zajlik az összes érintett fél bevonásával. A személyes találkozón részt vesz a konfliktust okozó, a sérelmeket szenvedett fél, az ő támogatóik, szülők, barátok, és az érintett közösség képviselője, képviselői. A megbeszélést független, felkészült facilitátor vezeti, aki az ügy előkészítését is kézben tartja.

 

A program kulcsfogalma a helyreállítás. Nem terápiás módszer és nem elnéző a vétségekkel, kihágásokkal, bűncselekményekkel szemben: helyteleníti a nem megfelelő viselkedést és cselekedeteket, de támogatja és értékeli a tett elkövetőjének belső értékeit. Nem a személyt ítéli, utasítja el, hanem a konkrét cselekedetet. A jóvátételi szemléletű megbeszéléseken a facilitátor együtt dolgozik a vétkesekkel, elkövetőkkel, szabályszegőkkel, közvetlenül bevonva őket a megoldáskeresés folyamatába, melyben szerepet kapnak az áldozatok, károsultak, család, barátok, a közösség is és mindenki, akire az elkövető viselkedése valahogyan hatással volt., és közösen állapodnak meg a jóvátétel mindenki számára elfogadható módjában, formájában.

 

Bővebb információ kérhető:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Tel/fax: (1) 225 35 25, (1) 225 3526