Nyomtatás

BIDF - Dokumentumfilm fesztivál a virtuális térben

bidf2021posterA járványügyi helyzet és a korlátozó intézkedések miatt a Budapest International Documentary Festival idén online kerül megrendezésre, 2021. március 1. és 7. között így otthonról élvezhetjük a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, nemzetközi seregszemléjét.

 2021-ben is a világ legfrissebb nemzetközi sikerfilmjei, Oscar-díjas, Oscar-jelölt és Európai Filmdíjat bezsebelt, valamint Velencében, Locarnóban, Karlovy Vary-ban, a Berlinalén és a Sundance Filmfesztiválon díjazott alkotások versenyeznek a fesztiválon. Egy hét alatt 30 versenyfilm több mint 100 vetítése lesz párhuzamosan látható.

 

Az összes film rövid tartalma és előzetese elérhető a fesztivál weboldalán: https://bidf.hu/movies

 

Egyesületünk a rendkívül színes kínálatból kiemelten ajánlja Radu Ciorniciuc Otthonom című filmjét.

 

Az Enache család – kilenc gyermek és szüleik – húsz éven át éltek a természettel tökéletes harmóniában, egy kunyhóban, a Bukarest-delta vadonjában: azon az elhagyatott vízgyűjtő területen, amely különleges és ritka állat- és növényfajok százaival a világ egyik legnagyobb természetes városi rezervátuma. Amikor azonban a hatóságok úgy döntenek, hogy visszakövetelik és turistalátványossággá alakítják e ritka, a főváros szomszédságában lévő területet, az Enache családot kilakoltatják. Bukarestbe kell áttelepülniük. A gyerekeknek, akik napjaikat addig a természetben töltötték, a városi élethez kell szokniuk. Iskolába kell járniuk ahelyett, hogy a tavakban fürdenének, horgászbotjukat pedig mobiltelefonra kell cserélniük. Személyiségük átalakulása szabadságérzetükre és az erős családi kötelékre is kihat.

 

A rendező 2012-ben Radu társalapítója volt az első román független médiaszervezetnek– Casa Jurnalistului (http://casajurnalistului.ro/eng/) –, amely a mélyreható, hosszú formátumú és multimédiás tudósításban szakosodott riporterek közössége. Azóta hosszabb terjedelmű munkák írójaként és beépített oknyomozó riporterként dolgozik. Témái az emberi jogokra, az állatjólétre és a környezetvédelmi témákra fókuszálnak. Oknyomozó és riporteri munkáját a legtöbb jelentős nemzetközi médiaszervezet közzétette – Channel 4 News, The Guardian, Al Jazeera, stb. –, továbbá nemzeti és nemzetközi díjakkal tüntették ki. Újságírói munkásságát a Brit Királyi Televíziós Egyesület (RTSF, 2014), a brit Amnesty International (2014), és egyéb nagynevű nemzetközi és nemzeti intézmények ismerték el, továbbá megkapta a az üzleti, gazdasági és pénzügyi újságírásért járó Harold Wincott díjat (2016).

 

A filmet minden gyermekvédelemmel, családpolitikával, lakhatási kérdésekkel foglalkozó szakembernek, és ezen témák iránt érdeklődőnek jó szívvel ajánljuk!

 

A filmről bővebben a fesztivál honlapján olvashatnak: https://www.bidf.hu/movies/show/58