surf in style 1544685 640x480"Bullying/kortárs bántalmazás – zaklatás az iskolában, vagy már az óvodában is?” címmel szervezett tanácskozást a Tempus Közalapítvány. Az Alma a fán – Fókuszban a korai iskolaelhagyás műhelysorozat keretében tartott eseményen a szakemberek egyetértettek abban, hogy a zaklatás, kiközösítés természetes jelenség az iskolai környezetben, és kevés eszköz van a kezelésére.

depressed girlAz Unicef Magyar Bizottság legújabb kutatásában felmérte, hogy a magyar szülők mit tartanak elfogadható nevelési eszköznek, mit gondolnak a fegyelmezésről, a testi és a lelki bántalmazásról. Az Unicef online kérdőívét egy hónap alatt közel hétezer magyar felnőtt töltötte ki. Az ország legnagyobb online gyermekjogi kutatásának adataiból világosan látszik, hogy amíg a testi fenyítés egyre jobban visszaszorul, a lelki bántalmazás néhány formáját sok válaszadó nem is tekinti annak.

emberség játszótérEmberség Játszótér néven új gyerekjogi weboldal indult, ahol a gyerekek mindenféle érdekes játékot találhatnak, jól szórakozhatnak és közben új dolgokat tudhatnak meg a világról. A választék széles: akció, kaland, logikai, quiz, stratégiai, szerepjáték. A játékok egy része a szerzők saját fejlesztése, egy része az internetről van összegyűjtve, a kínálat pedig hetente frissül.

sad and scared 1432187 639x420A gyermekkori szexuális bántalmazás a témája az ARTatlan kiállításnak, amelynek megnyitóját május 4-én tartják a Katona József Színházban. A szervezők – az UNICEF Magyar Bizottság és a Beszélj róla! projekt – szeretettel várják az érdeklődőket a kiállítással egybekötött rendezvényeken is.

block of flatA tavalyi év egyik fontos és sokat idézett társadalomtudományi eredménye volt, hogy a Harvard három közgazdásza kísérleti módszerekkel bizonyította be, hogy változik a gyerekek felemelkedési esélye, ha családjuk jobb környékre költözik. Raj Chetty, Nathaniel Hendren és Lawrence Katz kutatásával mi is részletesen foglalkoztunk. Látszólag persze nem mondtak semmi meghökkentőt, hiszen intuitív alapon is könnyen be lehet látni, hogy egy ember sorsát egész életére meghatározhatja, milyen környéken, milyen társadalmi közegben nőtt fel gyerekként.

1. oldal / 65