Sigmund Freud élete és munkásságaAmikor Sigmund Freud 1900-ban megjelentette az Álomfejtést, forradalmian új irányba terelte kortársai önismeretét. A hirtelen népszerűvé vált tanok azonban nehezen kerültek be a tudomány hierachiájába, a pszichoanalízis egyetemi-akadémiai elismertetéséért Freudnak egész életében küzdenie kellett. Lohmann a könyv hosszabb, életrajzi részében a fiatalkori naplókon és leveleken keresztül mutatja be a freudi eszmerendszer kialakulását a klinikai tapasztalatszerzéstől az analízis módszertanának fokozatos kidolgozásáig, – benne Eros és az ösztönök szerepének felismerését – és az emigrációs évek kevésbé ismert tényeivel zárja le az életrajzot.

 

Szerzőnk, a német Psyche című szaklap szerkesztője, bőséges hivatkozásokkal és közérthető forráskritikával ismerteti a freudi életmű feloldatlan ellentmondásait és mai napig vitatott tételeit. Érdekes olvasmány mindazoknak, akik tudni szeretnék, vajon

  • miért vonakodott Freud az orvosi hivatás gyakorlásától,
  • hogyan tudta a természettudományos mércét és az irodalmi szövegértelmezést összeegyeztetni
  • és miért hozta összefüggésbe a nőket a sötét kontinenssel?

 

Lohmann lényeglátó magyarázatai felmutatják az életműben fellelhető életrajzi elemek, például Ödipusz és Mózes alakjának jelentőségét.

A hűség ereje egy hűtlen világbanAlain Etchegoyen francia filozófus (1951-2007) a hűség-hűtlenség ellentétéből kiindulva elemzi napjaink fő tendenciáit. Korunkban a hűtlenség létezésünk valamennyi szféráját érinti: a szerelmet, a barátságot éppúgy, mint a gazdaságot; a vallást éppúgy, mint a politikát.

 

Kell-e nosztalgiát éreznünk az olyan korszakok iránt, amelyekben a hűség még általános volt? A Szerző válasza kategorikus nem! A régi típusú hűség siratása helyett a könyv az új hűség ünneplése. Azelőtt ugyanis a hűség kényszer volt: a „légy hű" parancsnak azért engedelmeskedtek az emberek, mert féltek az örök kárhozattól, vagy a megbélyegzéstől, a kiközösítéstől... Mára e korlátozások nagyrészt elvesztették érvényüket vagy súlyukat. A másik ember hűségét egyre nehezebben tudjuk kikényszeríteni; ehelyett ki kell érdemelnünk. Az általános hűtlenség világában a szabadon választott hűségben rejlik az igazi erő.

Szavakkal verveMit tehet egy nő, ha partnere unos-untalan leszólja, lekezeli, megalázza őt? Egyáltalán: ha felismeri, hogy egy párkapcsolat nemcsak tettleges, hanem szóbeli bántalmazással is tönkretehető? Hogyan változtathat partnere szavakkal verő, egyszerre védekező és támadó magatartásán? Miként döntheti el, hogy kapcsolata még menthető vagy már nem érdemes több energiát vesztegetni rá?

A könyv neves amerikai szerzője rendszerezi az olvasó számára a szóbeli bántások, a szavakkal való visszaélés lehetséges változatait az ilyen problémákkal teli, ám megfelelő tudatossággal még életképessé tehető kapcsolatoktól a végképp menthetetlen kapcsolatokig. A megelőzésen túl a könyv gyakorlati ötleteket is ad a személyes biztonság kialakításához és – amennyiben ez lehetséges – a szóbeli erőszak eszközével élő partner magatartásának megváltoztatásához.

 

A könyv a TŰZ-HELY KÖNYVEK sorozat harmadik darabja.

trauma es gyogyulasEbből a könyvből az olvasó megismerheti az erőszakélményekre adott emberi reakciókat és a trauma hosszú távú hatásait, s mindenekelőtt a túlélés és a feldolgozás eszközeit, amelyekkel leküzdhetők az erőszak okozta sérülések, veszteségek, hogy újra kezünkbe vehessük életünk irányítását. A neves amerikai pszichiáter könyve sorsfordító önsegítő könyv azoknak a túlélőknek, akik szembe kívánnak nézni múltjuk fájdalmas emlékeivel, és elengedhetetlen szakkönyv azoknak a pszichoterapeutáknak, akik szakszerű kezelést kívánnak nyújtani pácienseiknek.

 

A TŰZ- HELY KÖNYVEK sorozat első darabja

Csak okosan!A szerző könyvében a szexuális önvédelem alapjait mutatja be megtörtént példákkal, közérthető nyelven. Bár címzettjei főként nagyobb gyerekek és kamasz lányok, fiúk, bármely életkorú olvasó számtalan gyakorlatias ötletet kaphat a világban tudatosan mozgó, annak veszélyeit értő-ismerő gondolkodásmód elsajátításához. A könyv a szexuális erőszak előjeleit és megakadályozásának módszereit ismerteti, beleértve az ismerősök és családtagok által elkövetett cselekményeket is, hiszen – a közhiedelemmel ellentétben – a gyerekek és a kamaszok elleni szexuális erőszak leggyakoribb elkövetői nem idegenek. Külön fejezet szól a szülőkhöz, akiknek gyereke szexuális visszaélés áldozata lett.

A könyv a TŰZ-HELY KÖNYVEK sorozat második darabja.

1. oldal / 4