Felnőtté váló szakellátásból kikerülő fiatalok felkészítése az önálló életre

l-ifeA szakellátásban felnőtt fiatalok számára gyakran a munkába állás sem problémamentes. Ezek a fiatal felnőttek sok esetben nem rendelkeznek azokkal az alapvető készségekkel, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő munka megtalálásához és a munkahely megtartásához. Azok a fiatalok, akiket elhanyagoltak, bántalmaztak vagy érzelmi sérüléseket szenvedtek el koragyermekkorukban, többnyire a kívánatosnál alacsonyabb szintű önbizalommal, ellenálló képességgel, önmenedzselési és kommunikációs készségekkel rendelkezzenek, s ezek a hiányosságok kétségessé teszik sikerességüket pályakezdő munkavállalóként csakúgy, mint kiegyensúlyozott, önálló felnőttként.

 

Az Innovation for Employment egyelőre egyedülálló program, amely a szakellátásban nevelkedett fiatalok érzelmi-, alkalmazkodó-, és kapcsolati készségeinek fejlesztésével, megerősítésével támogatta a fiatalok munkavállalásnál jelentkező problémái leküzdését. A programot az Európai Unió finanszírozta, és 5 ország - Nagy-Brittania, Lengyelország, Írország, Románia, Magyarország – részvételével valósult meg 2008-2010 között.

 

A partnerek mindegyike által felhasznált és a fiatalok érzelmi és szociális készségeinek erősítését szolgáló munkafüzetre épültek az országonként különböző tréning programok, amelyeket a munkavállaláshoz szükséges készségeket fejlesztő képzési anyagok egészítettek ki.

 

Az itthon kipróbált és sikeres három napos tréninget érettségit követő szakiskolai képzést folytató iskoláknak és gyermekotthonoknak ajánljuk.

 

Bővebben: http://l-ifeprojecteu.posterous.com/

 

Hasznos linkek: http://www.leavingcare.org/