Van jogod!

Az ENSZ Közgyűlése által 1989-ben elfogadott Gyermekjogi Egyezményt a magyar országgyűlés az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdetette ki, így része a magyar jogrendnek, ennek ellenére ismertsége nagyon alacsony. Az UNICEF felmérése szerint Magyarországon a gyermekek 23%-a egyetlen gyermekjogot sem ismer, arról pedig sajnos nem készült felmérés, hogy a gyerekekkel foglalkozó szakemberek mennyit ismernek, és mit gondolnak róla.

 


Célok


A „VAN JOGOD!" program célja az Egyezmény széleskörű megismertetése, köztudatba emelése, gyakorlati alkalmazásának segítése volt annak érdekében, minél több gyerek kapjon lehetőséget arra, hogy teljes fejlődési potenciálját kiteljesíthesse, s egyben ezen elvek alapján éljen, viselkedjen. Célunk volt továbbá, hogy előmozdítsuk a gyerekekkel és családjaikkal foglalkozó, nekik segítő intézmények, szolgáltatók szakemberei közös nyelvének, fogalomhasználatának erősítését, és a gyermeki jogok fokozott figyelembe vételét.

 

 

Eredmények

 

kezikonyv gyermekjogi egyezmenyA program keretében magyar nyelven hozzáférhetővé tettük az UNICEF kiadásában megjelent „Kézikönyv a Gyermekjogi Egyezmény alkalmazásához" című könyvet, amely közel 1000 oldalon tárgyalja az Egyezmény egyes pontjainak értelmezési és alkalmazási lehetőségeit és az ebből fakadó kötelezettségeket. A könyv ingyenesen nyomtatott formában, cd-én és innen elérhető:

pdfKézikönyv a Gyermekjogi Egyezmény alkalmazásához8.29 MB

 

A magyar nyelvű kiadás az Implementation Handbook for the Convention on the Rights of the Child harmadik átdolgozott kiadása alapján, az UNICEF jóváhagyásával készült.A Kézikönyv bármelyik része – megfelelő forrásmegjelölés mellett – szabadon felhasználható. A könyv részeinek vagy egészének fordításának engedélyezését az UNICEF Európai Regionális Irodájától kell kérni:

 

UNICEF Regional Office for Europe
Palais de Nations
1211 Geneva 10, Switzerland

Kézikönyv és CD megrendelés:
H-1064 Budapest, Podmaniczky utca 75.
+36 (1) 225 3526
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az általunk itthon legtöbbeket érintő gyerekjogokról – külön gyerekek és felnőttek számára – egy-egy könnyen kezelhető kiadványt is összeállítottunk, amelyek ugyancsak igényelhetők egyesületünkben vagy letölthetők erről az oldalról. A kiadványok:

 

gyermekjogokrol felnotteknek

Győrfi Éva – Herczog Mária –

Kőműves Ágnes

Gyermekjogokról gyerekeknek

pdfIngyenesen letölthető3.01 MB

gyermekjogokrol gyerekeknek

Győrfi Éva – Herczog Mária –

Kőműves Ágnes

Gyermekjogokról felnőtteknek

pdfIngyenesen letölthető1.92 MB

Képzési programok gyerekek és felnőttek számára


A két napos tréningek középpontjában a gyerekek jogai, az előítéletek, sztereotípiák, a diszkrimináció megelőzésének fontossága és lehetőségei állnak. Az egyéni és kiscsoportos feladatok, a szerepjátékok az érdeklődés felkeltését, a készségek fejlesztését és az ismeretek bővítését szolgálják.
A következő fotók a sikerrel zárult pilotképzéseken, csurgói partnerünk - Csurgó város Családsegítő Szolgálata - székhelyén készültek.