Régi érték – új formában

20 éves a Család Gyermek Ifjúság folyóirat 20 éves a Család Gyermek Ifjúság folyóirat

A Család Gyermek Ifjúság gyermekvédelmi folyóirat a XXI. század kihívásait szem előtt tartva, de a korábbi szakmai tartalmat és értéket megőrizve online formában jelenik meg a jövőben. Noha nagyon sajnáljuk, hogy erőforrások hiányában nem tudjuk a nyomtatott lap megjelentetését a jövőben vállalni, abban bízunk, hogy régi olvasóink hozzáférnek az Interneten, és sok új olvasót is megnyerünk, akik eddig valamilyen okból nem ismerték, olvasták lapunkat.. E váltást megkönnyítendő és a születésnapot méltóképp megörökítendő cikkünkben visszaemlékezünk a kezdetekre és az azóta töretlen szakmai sikerekre is.

Az idén 20. évébe lépett kiadvány már indulásakor több, komoly célt tűzött ki: a szakmailag elismert kutatók friss publikációi, a módszertani segédanyagok, a külföldi és hazai jó gyakorlatok egyszerre informálták a hazai gyermekvédelemben dolgozó szakembereket, az iskolai szociális munkával és gyermekvédelemmel foglalkozókat, valamint nyújtottak segítséget a család- és gyermekpolitikai döntéshozóknak, a jogalkotóknak – és alkalmazóknak, Magyarország egyetlen gyermekvédelmi szakmai periodikájaként.

 

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy évről évre jó, és egyre jobb színvonalú tanulmányokat, riportokat, interjúkat, módszertani segédanyagokat, szakmai beszámolókat, tanulmányokat, szakdolgozatok és Ph.D. dolgozatok részleteit és nemzetközi kitekintéseket jelentethetünk meg és juttathatunk el minden érdeklődőnek, hozzájárulva ezzel a jobb tájékozottsághoz, szakmai eszmecseréhez, a gyermekvédelmi munka módszertani segítéséhez, szakmaiságának erősítéséhez.

 

A folyóirat az évek során számtalan esetben nyújtott jelentős szakmai segítséget a családvédelem területén dolgozók számára, hiszen még nem ismert aktuális kutatások, beszámolók, nemzetközileg elismert, követendő, és megvalósításra váró jó gyakorlatok kerültek közérthető formában az olvasók elé. Fontosnak tartjuk, hogy a hagyományt folytatva szeptembertől a napi rendszerességű hírek, program és kulturális ajánlók mellett továbbra is teret kapjanak a fontosabb hazai kutatások és eredmények, és a releváns nemzetközi tapasztaltok, újdonságok is.

 

Az elektronikus forma lehetővé teszi a gyorsabb reflexiókat, az aktuális események, történések ismertetését, a vitákat, interaktivitást is, így a korábbi hosszú átfutás okozta nehézségek kiküszöbölhetők lesznek, és közvetlenebb kapcsolatot tarthatunk olvasóinkkal is.

 

A szerkesztőség várja a szakmabeliek, tanulók és érdeklődők véleményét, kutatási és gyakorlati tapasztalatait, híreit, programajánlóit és témajavaslatait.

 

Kérjük, segítsék munkánkat szakmai meglátásaikkal, hogy alkalmi vagy rendszeres szerzőinkként továbbra is közösen formálhassuk a gyermek- és családvédelem hazai példatárát, immár online formában is.

 

Herczog Mária

főszerkesztő

www.csagyi.hu