Cikkajánló – növekvő szegénység Magyarországon



Az elmúlt időszakban több olyan nemzetközi jelentés is napvilágot látott, amiből kiderül: hazánkban a gazdaság látszólagos növekedése ellenére egyre nagyobb tömegek élnek szegénységben. Az Európai Bizottság, a Gallup és a Habitat for Humanity jelentéseit ajánljuk.


EB: „nagyon magas kockázatú” ország lett hazánk a gyerekszegénység szempontjából


Az Európai Bizottság nemrég publikált jelentéséből kiderül: a szegénység és kirekesztés kockázati besorolásában hazánk „nagyon magas kockázatú” országnak számít, Romániával, Bulgáriával és Lettországgal együtt. A szegénységgel és társadalmi kirekesztéssel érintett gyermekek aránya Magyarországon 40,9%.


A jelentés a Bizottság által 2013-ban elfogadott Beruházás a gyerekekbe- a hátrányos helyzet továbbörökítésének megszakítása (Investing in children: breaking the cycle of disadvantage) című ajánlásának megvalósulását vizsgálja a tagállamokban, így hazánkban is. Az elmúlt évek társadalmi felzárkóztatási stratégiáit sorra – Nemzeti Reform Program, Nemzeti Társadalmi Felzárkózás Program - véve


„A magas és nagyon magas kockázatú országokról (közöttük hazánkról) a jelentés inkább negatív képet fest. A konzultáció alacsony szintje általános probléma, és miközben Magyarország esetén kiemelik, hogy bár történtek erőfeszítések ezen a területen, az érintettek bevonása továbbra is döntően formális maradt. Hazánk szintén negatív értékelést kapott a gazdasági válság hatásainak csökkentését célzó intézkedések területén. A jelentés szerint, a megtett lépések nem voltak elegendőek, és nem voltak általánosan minden gyermek számára elérhetőek. Különösen problémásnak értékeli a jelentés azoknak a családoknak a helyzetét, ahol a szülők korábban már elveszítették a munkájukat.”  – áll az UNICEF-nek a jelentésről szóló cikkében.


A jelentés magyar nyelven itt tölthető le


Gallup: a magyar gyermekes családok felével előfordult már, hogy nem tudták megvenni a szükséges ennivalót


A hvg.hu Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele című cikkében a Gallup kutatási jelentését összegzi, ami „arra kereste a választ, hogy a különböző családokban mekkora problémát okoz az, hogy az utóbbi egy évben nem tudták megvenni a szükséges élelmiszert“. A kutatás a 2013-as évre vonatkozik.


„Törökországban a gyerekes családok felénél fordult elő az utóbbi 1 évben, hogy nem tudták megvenni a család számára szükséges ennivaló, ezután viszont rögtön Magyarország következik 47 százalékkal. A rendkívül durva gazdasági válságot átélő Görögországban ez az arány 28 százalék, míg a válságból már a kikecmergés útján megindult, de még mindig borzasztó munkanélküliségi mutatókat produkáló Spanyolországban csak 18 százalék. (…) A magyarországi gyerekes családoknál 32 százalékpontos volt a növekedés az utóbbi 6 évben, ennél nagyobb ugrást egyik másik tagállam sem tudott produkálni. ”- írja a hvg.hu.


A Gallup jelentése angol nyelven itt érhető el


Habitat for Humanity: nő a lakhatási szegénység, a szakpolitikai megoldás azonban ezen a területen is várat magára


A 2013-as éves jelentésből kiderül, a lakhatási szegénység tovább mélyült Magyarországon, „A szakpolitikai intézkedések nem adtak hatékony válaszokat a szegénységben élők problémáira: köztük a rezsicsökkentés és a lakásfenntartási támogatás sok háztartást elért, de nem nyújtott érdemi segítséget. A társadalom szélére sodródott csoportok – a szegregált telepeken élők, hajléktalanok – lakhatási problémái tovább nőttek, s egyre többen élnek nem megfelelő lakáskörülmények közt, vagy bizonytalan jogi helyzetű lakásokban.” – olvasható a Habitat for Humanity gyorsjelentésének összefoglalójában.


Kép forrása: Habitat for Humanity