Cikkajánló – Roma fiatalok Kelet-Közép-Európában



Megvalósult már az oktatásbeli integráció Csehországban? Hogyan próbálnak kitörni a vidéki szegénységből Szlovákiában a roma fiatalok? Tanítható-e iskolában a II. világháborús roma népirtás, és kell-e beszélni róla? Hol tart Maria, a görögországi romatelepen talált "szőke angyalka" ügye? A cikkeket a Roma Virtual Network hírleveléből válogattuk. 


A második világháború borzalmait, a roma és szintó népirtást éppen a diszkrimináció megelőzése miatt fontos tanítani a lengyel iskolákban
– hangzott el az OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) június eleji, Varsói szakmai megbeszélésén, ahol több roma és szintó civil szervezet is részt vett. Nem csak az áldozatok előtti tisztelgés lehet ennek a célja, hanem az is, hogy megértsük a lengyel cigányság jelenlegi helyzetét, a mindennapos kirekesztést, amivel szembesülniük kell. Az ennek tanításához kapcsolódó jó gyakorlatok és tapasztalatok megvitatása során felmerült: az állami iskolákban érdemes volna a háború eseményeit mai politikai kontextusban vizsgálni és tanítani.


A cikk angolul itt olvasható: www.osce.org


A görög bíróság megtagadta a bulgáriai roma gyerekek hazatelepítését:
a görögországi roma telepen talált szőke kislány történetéről tavaly mi is írtunk (LINK). Mariáról azóta is a görög Smile of the Child szervezet gondoskodik, a bolgár hatóságok nemrég indítványozták, hogy a lányt hazatelepíthessék. Az a pár pedig, aki őt nevelte kiskorától, továbbra is előzetes letartóztatásban van okirat hamisítás és emberrablás vádjával. A Smile of the Child szervezet úgy nyilatkozott, a görög hatóságok a lány legfőbb érdekét szem előtt tartva határoztak így.


A cikk angolul itt olvasható: www.romea.cz/en/


Csehországban a speciális iskolák tanulóinak 28%-a
roma – derült ki az állami szociális felügyelet legújabb kutatásából. Az eredményeket Csehország oktatásügyi minisztere prezentálta Prágában a roma gyerekek oktatásáról szóló nemzetközi konferencián, továbbá elmondta, ezentúl évente megismétlődik majd a felmérés, ami csak egy a további intézkedések sorában, hogy a roma gyerekek minél nagyobb arányban térjenek vissza a közoktatásba. A cseh emberi jogi miniszter továbbá hozzátette, az oktatásban a teljes integráció még mindig nem valósult meg, hiszen csak a valóban enyhe értelmi fogyatékossággal diagnosztizált gyerekek járhatnának ezekbe a speciális iskolákba.


A cikk angolul itt olvasható: www.romea.cz/en


Szlovákiában a Kassa közelében fekvő Kecer (Kecerovce) faluja 3000 lakosú, 90%-uk roma, és a most tervezett atomerőművön kívül nincs más kilátás a gazdaság fellendülésére
–a Huffington Post riportere mégsem erről ír, hanem a faluban szerveződő fiatalokról, akik a National Demokratic Institute (NDI) támogatásával saját oktatásukat, szabadidejüket szervezik meg, együttműködve a szomszéd faluval. Az interjúkból megtudjuk, hogy érzik: diszkriminálják őket? Milyen elképzeléseik vannak a jövőjükről? Lehet Szlovákiának cigány elnöke?


A riport angolul itt olvasható: www.huffingtonpost.com/



Kép forrása: cfcf.hu