Fiatalok az emberi jogokért az online térben



Az online gyűlöletbeszéd az emberi jogok megsértésének új és növekvő formája, komoly következményekkel a virtuális és az offline világban. Az online tér egyre nagyobb befolyásával és a közösségi oldalakon az információk gyorsuló terjedésével az Európai Tanács a gyűlöletbeszéd terjedését fékezné meg a fiatalok bevonásával.


Online gyűlöletbeszéd alatt értünk minden olyan kijelentést, a kommunikáció azon formáit, amik népszerűsítik, támogatják, elismerik a rasszizmus, antiszemitizmus és minden fajta előítéleteken, intolerancián alapuló diszkrimináció, gyűlölet létjogosultságát. Így például az etnocentrizmus, nacionalizmus, a kisebbségekkel, bevándorlókkal szembeni diszkrimináció, előítéletesség, továbbá a nemi identitás, szexuális orientáció, vallási, felekezeti hovatartozás miatti kirekesztés is egyértelműen ide tartozik. A fiatalok által tapasztalt leggyakoribb formái ezeknek manapság az internetes zaklatás és gyűlöletkeltés.


A No Hate Speech Movement („Elég a gyűlöletbeszédből mozgalom”) egy olyan kampány, amit Európa-szerte fiatalok szerveznek az Európai Tanács támogatásával, országos és uniós szinten is. Céljuk az ismeretterjesztés és gyűlöletbeszéd megfékezése az online és az offline világban, ennek egyik legjobb eszköze pedig a képzés, ezért emberi jogi tréningeket tartanak iskolákban is. Azt akarják elérni, hogy az interneten se sérüljenek az emberi jogok.


A kampány keretében lehetőség nyílik arra is, hogy azok, akiket megsértettek, jelentsék azt: a Hate Speech Watch nevű online felületen tehetik ezt meg. Itt a látogatók egy listát is olvashatnak a gyűlöletbeszéd és az internetes zaklatás különböző formáiról, a fiatalok így megtanulják, mi ez és hogyan tehetnek ellene.


Az Európai Akciónapok keretében tematikus napokon szerveznek online programokat az internetes gyűlöletbeszéd különböző formáiról, így például a romák elleni gyűlöletkeltésről, homofóbiáról, antiszemitizmusról, szexizmusról.


További információk a kampányról: nohatespeechmovement.org

Tovább a kategóriában: « Milyen az ideális segítő?