Üzletté vált életek – emberkereskedők és 21. századi rabszolgák

mennyit ersz plakat2Magyarországon 35 600 ember él rabszolgaként a Walk Free Foundation adatai szerint – derül kik a Névtelen Utak Alapítvány közleményéből. A legtöbben közülük nők, fiatal lányok, akiket prostitúcióra kényszerítenek, rendszeresen bántalmaznak. Leginkább a mélyszegénységben élők, a nők és az ő gyerekeik, különösen a gyermekotthonokban felnövekvő fiatalok érintettek. A Névtelen Utak Alapítvány és a Golgota Keresztény Gyülekezet a Mennyit érsz? kampány keretein belül szeretné felhívni a figyelmet erre a társadalmunkat érintő súlyos problémára.

 

Április 29-30-án este nyolc óráig egy ingyenesen látogatható, interaktív kiállításon az Erzsébet körút 13-ban mutatták meg ezt a veszélyes világot, amely tömegesen darálja be az áldozatokat, és teszi őket drog-, alkohol- és/vagy gyógyszerfüggőkké, rombolja a személyiségüket, fokozza a kilátástalanságukat.

 

„Vannak a társadalmunknak különösen érintett szegmensei. Ők elsősorban a mélyszegénységben felnövő, bántalmazott gyerekek, akik egész életükben azt hallják, hogy semmirekellők. Akikhez aztán egyszer csak megérkezik a „herceg fehér lovon”, aki bókol, kedves, királynőhöz méltó életet ígér, és mire észbe kapnak a lányok – akik még gyakran fiatalkorúak -, már külföldön táncolnak egy kirakatban” mondja tapasztalatait a Névtelen Utak Alapítvány munkatársa.

 

A kampány célja, hogy a hazai szervezetek között szorosabb együttműködést alakuljon ki, és ezáltal hatékonyabban segíthessenek az áldozatoknak. Emellett a társadalom szemléletformálása is nagyon fontos: szeretnék elérni, hogy az áldozathibáztatás helyett minél többen lássák és ismerjék meg, mi lehet annak a hátterében, ha valaki prostituáltként áll az utcán, adott esetben pedig segítséget nyújtsanak nekik.

 

 

fotokiallitas

 

 

Az emberkereskedelem legfontosabb húzótényezői, amelyek a „piacot” éltető végfelhasználók igényeit jelentik:

  • Az emberkereskedelem gyermek áldozatainak munkára kényszerítése: a pénzügyi csúcson álló globális vállalatok beszállítói igényeit kiszolgáló, alulról feltörni igyekvő kisebb társaságok könyörtelen konkurenciaharca nyomán gyermekkorúak tömegeit dolgoztatják rabszolgaként. Az International Labour Organization (ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete) szerint munkavégzés szempontjából gyermek minden 14 év alatti személy.
  • Az emberkereskedelem áldozatainak szerveivel való kereskedés: a globálisan működő orvostudomány és az elöregedő gazdag társadalmak egészségügyi igénye megteremti az szervkereskedelem alapját.
  • Az emberkereskedelem áldozatainak prostitúcióra kényszerítése: a pénzügyileg előnyös helyzetben lévő társadalmak erkölcsi, etikai alapjuk meggyengülése, a társadalmi változások és új családi formációk kialakulása következtében a hagyományos családmodellek megváltoznak. Ebből egyenesen következik a prostitúció változatos formáinak ember-igénye, ami nem új, de lényegesen tömegesebb és szervezettebb formát ölt, amelyet a nemzetközi emberkereskedelem elégít ki.

 

 

mennyiterszcikep

 

 

Ez egy globális méretű probléma, amelyben a világ valamennyi országa érintett. Magyarország kibocsátó, és tranzit országnak tekinthető – hangzott el az emberkereskedelem áldozatairól tartott szakmai konferencián.   A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2014-es becslései szerint több mint 21 millióan kerültek az emberkereskedők hálójába világszerte,. Több mint egyötödük szexuális kizsákmányolás áldozata.   A Walk Free Foundation jogvédő szervezet becslései szerint[1] 2014-ben világszerte 35, 8 millió férfi, nő, és gyermek él rabszolgaként. Fontos kiemelni, hogy csak becslésekről van szó, mert nagyon magas a látencia: az áldozatok ritkán fordulnak a hatóságokhoz a megbélyegzés és a félelem miatt. Az Egyesült Államokban 2014-ben 44,5 ezer volt az azonosított áldozatok száma, míg Európában 11 900. Az ENSZ adatai szerint 80%-uk nő, és gyermek. A fiúk, férfiak is érintettek, de itt még magasabb a látencia.

                                  

A megbeszélésen a Belügyminisztérium Emberkereskedelem elleni szakreferense elmondta, hogy Magyarország együttműködik Belgiummal, és Hollandiával az áldozatsegítés érdekében. Mindkettő célországnak számít. Egy project keretében közös információs kézikönyvet, és honlapot hoztak létre, amely magyarul is elérhető: www.ravot-eur.eu http://www.ravot-eur.eu/hu/kereses?keyword=k%C3%A9zik%C3%B6nyv

 

Szakértők szerint Magyarországon az egyik problémát az jelenti, hogy sok szervezet dolgozik ezen a területen, de nem mindig tudnak egymásról, nem terveznek együtt, pedig hatékonyabbak lennének, ha összefognának egymással. Ezért a közösségépítés az elkövetkezendő időszak egyik fontos feladata.

 

Felhívás:

A védett házat is fenntartó Névtelen Utak Alapítvány támogatja a prostitúcióra kényszerített, rendszeresen bántalmazott fiatal nőket, és segíti a társadalomi visszailleszkedésüket. A szervezet várja a támogatók, önkéntesek jelentkezését. Az alábbi linken keresztül lehet kapcsolatba lépni velük: www.nevtelenutak.com

email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

facebook: Névtelen Utak Alapítvány

 

Szerző: Gyárfás Anikó, Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület

 


[1] http://www.globalslaveryindex.org/findings/