Mi az a családi csoport konferencia? Útmutató családoknak

united 1434437 640x480Ezek a filmek segítenek átgondolni, hogy egy családi csoport konferencia hasznos lenne-e a gyereknek az Ön családjában, és segít felkészíteni az eseményre. A filmben látható jelenetek egy kitalált történetet mutatnak be, Susan és Carl problémáján keresztül kísérhetjük végig a családi csoport konferencia hatékonyságát. 

 

A három részből álló filmben a család közösen próbál megegyezni, hogy kisbabájuknak, Katie-nek megtalálják a legjobb megoldást. A családi csoport konferencia koordinátoraival és a családtagok tapasztalatairól is készült interjú.

 

A filmek ezen a linken keresztül érhetőek el: http://www.frg.org.uk/what-is-a-family-group-conference-a-guide-for-families

 

 A resztoratív technikák egyike, a kliens és a szolgáltató kapcsolatának a hagyományostól eltérő módja, amely nem csak másfajta szemléletet, kommunikációt, de új eszközök, eljárási módok alkalmazását is igényli. A resztoratív (helyreállító/erősítő) technikák jellemzőinek, jelentőségének, formáinak bemutatása a közösségi és családi konfliktusok, problémák esetén fontos értelmezési kerete a CSCSK, mint döntéshozó modell alkalmazásának.

  

A CSCSK a tág értelemben vett családtagok – a nagycsalád, barátok, szomszédok, stb. – találkozója, amelyet probléma esetén annak megoldására, egy terv kidolgozására hívnak össze. A különleges a CSCSK-ban az a lehetőség, amely felhatalmazza a családokat ügyeik megoldására. Bár a döntések a szakemberek tanácsai mentén születnek, és szükség van az érdekelt szolgáltatók jóváhagyására, de a család és közvetlen környezete játssza a központi szerepet a problémamegoldás legjobb útjának kidolgozásában, a döntések meghozatalában, és a végrehajtás felelőssége is a családé. A CSCSK szakaszainak, a közreműködők és a résztvevők feladatainak megismertetése, a változó szolgáltatói szerepek gyakorlása a sikeres alkalmazás alapfeltétele.

 

fotó: sxc.hu