Nagyon súlyos hiányok vannak a szakellátásban

herczog"Ami a gyermekvédelmet érinti nagyon nagy baj van, nem csak Magyarországon, mindenhol. Gyerekek nagyon súlyos bántalmazás, elhanyagolás után bekerülnek az ellátórendszerbe, nem dolgozunk eléggé azon, hogy a gyerekeket családjukban tartva tudjuk segíteni" – mondta Herczog Mária szociológus az ATV Start műsorában.

 

„Ha valaki bekerül gyermekotthonba  vagy akár nevelőszülői ellátásba, ott sajnos Magyarországon nagyon súlyos ellátási és szolgáltatási hiányok, illetve túlzsúfoltság van. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek nem kapják meg azt a segítséget, amire ahhoz volna szükségük, hogy a korábban elszenvedett traumáikat is feldolgozzák. Erre persze rakódik mindaz, ami egy intézetben történhet” – magyarázta Herczog Mária.

 

A gyermekvédelmi szakember azután beszélt erről, hogy a Bors meg nem erősített információi szerint egy magyarországi gyermekotthonban a nevelők édességért, zsebpénzért, kimenőért cserébe szexuális szolgáltatásokat kértek a rájuk bízott kiskorú gyerekektől.

 

A szociológus szerint a gyermekotthonok, az iskolák vagy a börtönök melegágyai lehetnek az erőszaknak, hiszen nagyon besűrűsödnek azok a feszültségek, amikkel az ott élők küzdenek. „Tény, hogy nagyon vonzza ez az intézményrendszer azokat az embereket, akik maguk is sérültek, beteg lelkűek felnőttként” – jelentette ki a szociológus. „Megnézzük, hogy olyan ember ne kerüljön gyerekek közelébe, akinek hajlama volna vagy korábban elkövetett már valamit gyerekek ellen. Nem csak szexuális molesztálásra gondolok, hanem lelki, fizikai bántalmazásról is beszélhetünk” – fejtette ki a szociológus.

 

"Súlyos probléma az is, hogy a rendszerben dolgozók nincsenek abban a helyzetben, hogy lelkileg felkészült állapotban legyenek és a maguk problémáit kezelni tudják" – hangsúlyozta Herczog Mária.

 

A szociológus szerint sokak számára a szexuális bántalmazás az, ami a tolerancia küszöböt átlépi. Pedig úgy gondolja sokkal nagyobb baj, hogy természetesnek tekintik a gyerekek megalázását, vagy fizikai bántalmazását.

 

A magyar kormánynak van arra vonatkozóan parlamenti döntése, hogy kiválthatja ezeket az intézményeket a családi ellátásokkal. Ha van rá lehetőség, akkor nem gyermekotthonban kell a gyerekeket elhelyezni, hanem nevelőszülőnél vagy az örökbefogadás felé kell elmozdulni, de a legfontosabb az, hogy egy olyan kapuőri rendszert építsünk ki, amiben helyben tudunk, már a legelején segítséget nyújtani – ez lehet a gyerekbántalmazás megoldása a szociológus szerint.

 

Forrás: atv.hu