Magyarországon a gyerekek több mint harmadát veszélyezteti a szegénység

waiting 1312023 640x480 1Az Európai Unióban élő gyermekek több mint egynegyedét fenyegette elszegényedés vagy társadalmi kirekesztettség tavaly – derült ki az unió statisztikai hivatala (Eurostat) jelentésből.Az adatok szerint a 28 uniós tagállamban nagyjából 25 millió gyermeket, azaz a 18 éven aluli korosztály tagjainak 26,9 százalékát érintette a súlyos probléma.

 

Az Eurostat módszertana szerint az azokban a háztartásokban élő gyermekeket fenyegeti kirekesztettség vagy elszegényedés, amelyekben a havi jövedelem nem éri el az adott ország medián jövedelmének 60 százalékát, vagy komoly gondot okoz a megfelelő életkörülmények megteremtése (például közüzemi számlák megfizetése, bizonyos tartós fogyasztási cikkek megvásárlása), vagy alacsony a munkaintenzitás, azaz kevesen, illetve keveset dolgoznak.

 

A legrosszabb és a legjobb helyzet

 

Romániában volt tavaly a legmagasabb 46,8 százalékkal azok aránya, akik az említett három feltétel alapján legalább egy csoporthoz voltak sorolhatók. Románia mellett Bulgária (43,7 százalék), Görögország (37,8 százalék), Magyarország (36,1 százalék), Spanyolország (34,4 százalék) és Olaszország (33,5 százalék) tartozott a közé a hat uniós tagállam közé, amelyben az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség által fenyegetett gyermekek aránya meghaladta az egyharmadot.

 

A helyzet Svédországban a legkedvezőbb, ott a gyermekek 14 százaléka szembesülhet szegénységgel vagy kirekesztettséggel. Az első hat helyezett közé került Finnország (14,9 százalék), Dánia (15,7 százalék), Szlovénia (16,6 százalék), Hollandia (17,2 százalék), valamint Csehország és Németország (egyaránt 18,5 százalék).

 

Görögországban romlott leginkább a helyzet

 

Öt évvel korábban, 2010-ben az unióban élő gyermekek 27,5 százalékát fenyegette az elszegényedés vagy a kirekesztettség, azaz öt év alatt enyhén, 0,6 százalékponttal csökkent az arányuk. Az öt évvel korábbihoz képest Görögországban romlott leginkább a helyzet: a 2010-es 28,7 százalékról 9,1 százalékponttal 37,8 százalékra emelkedett a veszélyeztetettek tábora, míg Cipruson 7,1 százalékpontos, Olaszországban pedig 4,0 százalékpontos növekedést regisztráltak. A legtöbbet, 10,9 százalékpontot Lettországban javult a helyzet, majd Bulgária és Lengyelország következik 6,1, illetve 4,2 százalékponttal.

 

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon öt év alatt 37,7 százalékról 36,1 százalékra, 713 ezerről 608 ezerre csökkent az elszegényedés vagy társadalmi kirekesztettség által fenyegetett gyermekek aránya, illetve száma.

 

Forrás: MTI

fotó: sxc.hu