Láttál már repülőn banánt evő krokodilt?

ReykjavikNem kell pszichológusnak, vagy gyermekvédelmi szakembernek lenni ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, milyen borzalmas lehet egy szexuális abúzust (erőszakot) elszenvedett gyereknek újra és újra elmesélni bántalmazása történetét a különböző hatóságoknak, hivataloknak. Ugyanakkor kulcsfontosságú a gyerek beszámolója minden érintett szakember, intézmény számára, hiszen sokszor ez az egyetlen bizonyíték.

 

Az esetek kevesebb mint 10 %-ban áll rendelkezésre orvosi bizonyíték, és 5 %-nál is ritkábban fordul elő, hogy az orvosi bizonyíték alapján el lehet ítélni az elkövetőt.A gyerekeknek azonban nehéz a velük történtekről beszélni, hiszen ismételten át kell élniük az erőszak okozta traumát, nem akarnak emlékezni, és sokszor nincs is megfelelő szókincsük a történtek felidézésére. Gyakran előfordul, hogy rettegnek az elkövetőtől, vagy éppen ellenkezőleg, szeretik őt, és nem akarnak neki ártani, bűntudatuk van, amikor közeli hozzátartozó, családtag, ismerős, vagy barát az elkövető. Fontos hangsúlyozni, hogy a nyomozást is hátráltatja, ha a gyereknek többször is beszélnie kell a szexuális abúzusról, vagy a bántalmazás bármely más formájáról.

 

Bragi Gudbrandsson, az Izlandi Gyermekvédelmi Hivatal főigazgatója, és a téma nemzetközi  szakértője az ombudsmani hivatalban tartott „Gyermekjogok közelről - a kiszolgáltatottság dimenziói és a kivezető utak” című konferencián egy kutatást mesélt el ennek alátámasztására.

 

„Láttál már repülőn banánt evő krokodilt?” – amikor először kérdezték meg ezt egy kisgyerektől, még hangosan nevetett miközben a fejét rázta. Amikor azonban már többször  feltették neki ezt a kérdést, nem csak igennel felelt, hanem még arra is emlékezett, mi volt a kapitány, és az utasok reakciója a látottakra. Mindezt rendkívül hitelesen adta elő.

 

 

gyerek váró szoba

                                                                        Várószoba gyerekeknek 

 

 

Bragi Gudbrandsson, az Izlandi Gyermekvédelmi Hivatal főigazgatója kiemelte, hogy a kihallgatásokon részt vevő gyerekek története is ugyanígy megváltozhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekekkel kapcsolatba kerülő hatóságok munkatársai sokszor nem értenek a gyerekek nyelvén, szuggesztív kérdéseket tesznek fel, a gyerekek pedig meg akar felelni, ezért megváltoztatják vallomásaikat.  

 

Izlandon 1998-ban hozták létre az első „Barnahus”- t - magyarul gyerekházat, ahol a gyereket csak egyszer hallgatják meg egy képzett pszichológus segítségével. A beszélgetést videóra veszik, így később nem kell újra elmesélniük, és átélniük a történteket. Az úgynevezett megfigyelői szobában jelen vannak a büntetőeljárás szereplői, akik kamerán keresztül figyelik a beszélgetést. A bíróságon sem kell a gyereknek megjelennie, ott is a videofelvételt játsszák le. Ugyancsak a Barnahus házban végzik el az orvosi vizsgálatokat, és biztosítanak terápiás kezeléseket, tanácsadást a gyereknek, és szüleiknek. A családtagok bevonása rendkívül fontos, hiszen legfőképp ők támogatják a gyereket. Ha a család messze lakik a Barnahustól, akkor a terapeuták utaznak el hozzájuk.

 

 

orvosi soba

                                                                                Orvosi szoba

 

 

Az elmúlt 18 évben mintegy öt ezer gyereket fogadtak az izlandi Gyermekházban. Több mint kétszer több esetet vizsgáltak, több mint háromszorosára nőtt a vádemelések száma, és több mint kétszeresére emelkedett a szexuális abúzus miatt elítéltek aránya – mondta el Bragi Gudbrandsson, az Izlandi Gyermekvédelmi Hivatal főigazgatója.

 

2016-ban Európa 115 városában összesen 150 Barnahus típusú Gyerekház működik. Magyarországon elsőként Szombathelyen, a TEGYESZ épületében nyitották meg a mini Barnahus pilot egységet, amely egy orvosi szobából, egy meghallgató és monitoring szobából áll zárt láncú videó hálózattal, aminek sajnos nem sok köze van az eredeti modellhez. Magyarországon jelenleg semmilyen jogi és szakmai feltétele nem adott a modell átvételének, pedig nagy szükség lenne rá.  (Bragi Gudbrandsson, az Izlandi Gyermekvédelmi Hivatal főigazgatója előadásában fontosnak nevezte, hogy a Barnahus helyszíne semleges környezetben legyen, hogy a gyerek minél kevésbé féljen.)   

 

Az alapjogi biztos szerint minél előbb át kellene venni a már bevált és rendkívül meggyőző eredményeket mutató izlandi Barnahus-modellre alapozott gyermekmeghallgatást. Az alapvető jogok biztosa szerint szükséges lenne a magyar jogi szabályozás megfelelő felülvizsgálata és kiegészítése azért, hogy a Barnahus-házak elláthassák funkciójukat. Székely László november 18-án, a gyerekek szexuális kizsákmányolása és szexuális zaklatása elleni védelem európai napja alkalmából közzétett felhívásában kiemelte: Európában a becslések szerint minden ötödik gyermek áldozatul esik a szexuális kizsákmányolás és zaklatás valamely formájának. Ráadásul az európai adatok szerint az esetek legalább 70-80 százalékában az elkövetőt a család, barátok, rokonok között kell keresni. Székely László hozzátette: szomorú tény, hogy itthon az elkövetett szexuális zaklatási ügyeknek legfeljebb tizedére derül fény és nagyon kevés az adat. 

 

A gyermekbarát igazságszolgáltatás alkalmazásának meglehetősen felemásra sikerült hazai adaptálásakor más sokan hallottak az un. Meghallgató szobák kialakításáról, amit akkor tévesen többnyire a rendőrség, vagy bíróság épületében alakítottak ki, hasonló céllal. Azok működése is joggal váltott ki jelentős kritikát, hiszen a cél nem elsősorban a hely megteremtése – noha a semleges, gyerekbarát környezet persze alapfeltétel – hanem olyan szabályozás, szakmai felkészítés, amely azt szolgálja, hogy a gyereket meghallgató szakember értsen a bántalmazás feltárásához, ismerje a gyerekekkel való kommunikáció módját, elég alaposan tudjon kérdezni, és az elkészült felvételt a rendőrség, ügyészség, bíróság fogadja el, ne hallgassák meg a gyereket újra, amint erre hazánkban számtalan példa van, a kihallgató szobák létrehozása óta is.