A Magdolna nőverek

magdolnaÍrországban a kilencvenes években kirobbant Magdolna-mosodák miatti botrány után a kormány 700 oldalas dokumentumban tárta a nyilvánosság elé nemcsak a szexuális bűncselekményeket, de a Magdolna nővérek tevékenységéről szóló megdöbbentő vizsgálat eredményét is. Mintegy 30 ezer nő 1922 és 1996 között egyházi mosodákban dolgozott fizetés nélkül, rossz körülmények és bántalmazások közepette, többen meg is haltak.

 

A lányokat, ha teherbe estek vagy „más erkölcstelenséget” követtek el, állami gondozásba vették. Súlyosan kizsákmányolták, olykor szexuálisan is bántalmazták őket, elvették a gyerekeiket. A magdolnás nők ügye 1993-ban kapott nyilvánosságot, amikor az egyik mosodában meghalt 155 nő holttestét jeltelen sírokban megtalálták és exhumálták. A mosodák nyereségért dolgozó vállalkozások voltak, amelyeket négy vallási közösség működtetett. 2002-ben a Magdolna mosodákkal összefüggő botrány már felkeltette a nemzetközi sajtó figyelmét is, amikor bemutatták Peter Mullan, ”A Magdolna nővérek” című filmjét, amely Kathy O’Beirne „Kathy története” című, saját életrajzi könyve alapján készült.  Az ír kormány nemzeti szégyennek nevezte a történteket, bocsánatot kért, és kompenzációt nyújtott a túlélőknek.  Egy 2013-ban készült jelentés az állam felelősségét is megállapította a mosodák működtetésében, és a nők kizsákmányolásában.

 

A Magdolna nővérek négy fiatal lány sorsát kíséri végig a hatvanas években, igaz történet alapján. A film az alábbi linken keresztül látható:

http://videa.hu/videok/nagyvilag/a-magdolna-noverek-bar-maradhatna-2MthbjPC82gb9jUt  

 

fotó: port.hu