Szülőnek lenni konferencia

father and daughterOnline elérhetővé váltak a 2020. május 26-án tartott IX. Szülőnek lenni konferencia előadásai. A konferenciát a szülőkkel kapcsolatban levő szakemberek részére tartották, A gyermekeink jelene, a társadalmunk jövője avagy Hova tartunk tanárok, diákok, szülők? alcímmel.

 A Szülőnek lenni program célja segítséget nyújtani szülőknek közvetlenül, szülőcsoportokban a mindennapjaik aktuális szülői kérdéseiben. 2012 óta szerveznek nyilvános szakmai konferenciákat, a szülői szerepek támogatása érdekében.

 

A konferenciákat elsősorban a szülőséggel és családokkal foglalkozó, a gyerekekkel közvetlen kapcsolatban levő, ehhez a tevékenységhez kapcsolódó szakmai szervezetek képviselői, pedagógusok, szociális szakemberek, az ilyen területen működő civil és önszerveződő közösségek képviselői, és az érdeklődő szülők, valamint az ELTE PPK dolgozói és hallgatói részére szervezik.

 

A konferenciákkal elérendő cél elősegíteni, hogy a fejlesztési lehetőségek, a megoldások és módszertani ötletek a szakembereken keresztül, az ő közvetítésükkel, minél több családhoz és szülőhöz el tudjanak jutni.

 

Az idei konferencia négy témában zajlott, a körülmények miatt a virtuális térben. Ennek köszönhetően azonban az előadások online formában elérhetővé váltak mindenki számára, az alábbi linken: https://szulonek-lenni.webnode.hu/konferencia/

 

A honlapon elérhető előadások és riportok:

 

A konferencia köszöntője: Fehérvári Anikó, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének igazgatója

 

1. téma: Családok és intézmények a gyerek nem kognitív fejlődésében

Hogyan érdemes együttműködni a családnak és az iskolának, óvodának a gyerek nem-kognitív képességeinek fejlesztésében? Hogyan lehet közvetíteni a gyerek fejlődéséről szóló ismereteket a szülőknek? A laikus tudásnak mik a korlátai?

 

Riport: Zsolnai Anikó, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézet egyetemi tanára;

Előadás: Fóti Péter, oktatáskutató

 

2. téma: Összezárva vagy egymásra utalva?

Átszerveződő kapcsolatok a generációk közt?

 

Riport: Dr. Herczog Mária, szociológus, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület elnöke;

Előadás: Dr. Gyarmathy Éva,  a magyarországi Diszlexia Központ megalapítója; az (MTA) TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa

 

3. téma: Értékek átadása az iskolában és a családban

Mit tud értékközvetítőként átvállalni az iskola a családtól - tudja-e a családot helyettesíteni, pótolni az iskola és óvoda?

 

Riport: Somlai Péter, szociológus 

 

4. téma: Távoktatás a családban

Szülői szerepvállalás, konfliktusok és jógyakorlatok a családban a távoktatás idején

 

Riport: L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője

 

 

A program szervezői voltak:

- ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar

- Magyar Pedagógiai Társaság

- Szülőnek Lenni Program

 

 

Bővebb információ a Szülőnek lenni programról:

https://szulonek-lenni.webnode.hu/

 

 

Fotó: FreeImages.com