Kriminológia MA - Könyv a kriminológiai kutatásainak kulcskérdéseiről

kriminologia maMegjelent Barabás A. Tünde szerkesztésében a Kriminológia MA című kötet, benne dr. Herczog Mária gyermekbántalmazásról írott fejezetével. A kötet nyomdai kivitelezése még folyamatban van, de elektronikusan már elérhető.

 Vajon melyek a „ma” kriminológiai kutatásainak kulcskérdései, azok a témák, amelyek az NKE Rendészettudományi Karán folyó mesterképzések hallgatói számára a legkorszerűbb és leghasználhatóbb kriminológiai ismereteket nyújtják? A kriminológia milyen új kutatási eredményekkel, nemzetközi és hazai tapasztalatokkal támogatja a magas szintű rendőri munkát?

 

A kötet három olyan kérdéskört jár körül a hazai tudományos és gyakorlati élet legkiválóbb művelőinek segítségével, amelyek a bűnözés megelőzésében, a sértettek és elkövetők kezelésében kiemelkedően fontosak napjainkban, ahogyan erre a cím is utal.

 

Az első rész fő témái így a bűnmegelőzés elmélete és beépítése a stratégiai tervezésbe, majd a gyakorlatba; a közösség és a rendészeti munka összekapcsolása; valamint a napjainkban mindinkább teret nyerő szituációs és környezeti tervezés segítségével megvalósított megelőzés lehetőségei. A második rész a leginkább kiszolgáltatottak, a gyermek- és időkorúak kriminális veszélyeztetettségével foglalkozik, és a hazai és nemzetközi szabályozás alapján segít eligazodni a sérülékeny csoportok azonosításában és megfelelő kezelésében.

 

A kötet harmadik része a bűnözés és a droghasználat összefüggéseit tárja fel, megmutatva a főbb hazai tendenciákat, az okokat, az egyes kábítószerek hatásmechanizmusát és jellemzőit, valamint a legfontosabb vonatkozó jogszabályokat.

 

A Közszolgálati Tudásportálon, az alábbi linken érhetők el az elektronikus változatok (interaktív PDF és ePub):

 

https://tudasportal.uni-nke.hu/tudastar-reszletek?id=123456789/15694