A bölcsődei felmérés eredményei 2022-ben

bddsz felmeres v3 0A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) 2022 tavaszán országos felmérést készített azzal a céllal, hogy kiderüljön, mely problémák foglalkoztatják az ágazatban dolgozókat. A területen dolgozók 42%-a, 5403 fő élt a lehetőséggel és osztotta meg a Szakszervezettel véleményét.

 A 6 hétig tartó országos bölcsődei problémafelmérés eredményeiről és az ahhoz kapcsolódó munkáról a Szakszervezet a honlapján számolt be. A felmérőlapok megközelítőleg 6570 dolgozót értek el, akik élhettek a kitöltés lehetőségével.

 

A honlapon elérhető kiértékelés tartalmazza a kapott válaszok rangsorát és azt is, hogy milyen intézkedésekkel lehet orvosolni a meglévő problémát.

 

Az ebben megjelölt három legfontosabb probléma a következő:

- Béren kívüli juttatások bevezetése, emelése;

- A bölcsődei dolgozók önálló ágazati bértáblájának kialakítása;

- A megnövekedett adminisztrációs terhek kezelése.

 

A BDDSZ a kiértékelésben felhívta arra is a figyelmet, hogy ha önálló bértáblája lenne a bölcsődei szektornak, akkor a nem ágazatspecifikus dolgozók (élelmezésvezető, konyhai alkalmazott, adminisztratív- és egyéb technikai munkatárs),- akik a januári béremelést követően is méltánytalanul alacsony jövedelemmel rendelkeznek - bérrendezése is megtörténhetne, ami után megszűnne, de mindenképpen csökkenne az ágazati bérfeszültség.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy az adminisztráció jelentős terhet ró a kisgyermeknevelőkre. Ahhoz azonban, hogy egy teljesebb kép táruljon fel, ami mentén a szakmai egyeztetéseket el lehet kezdeni, véleményük szerint szükség van egy újabb kérdőív kitöltésére, mivel fontos, hogy pontosan legyenek a problémák és a bevált, jógyakorlatok is megfogalmazva.

 

A kiértékelés és a kérdőív honlapjukon elérhető: https://bddsz.hu/bolcsodei-felmeres-2022-kiertekeles