Gyermekjogi konferencia 2022

gyerekjogi konferencia 2022A Gyermekjogi Civil Koalíció idén is megszervezi (hibrid) gyermekjogi konferenciáját 2022. november 22-én, izgalmas és aktuális témákkal, mint például az Ukrajnából hazánkba érkező családok helyzete, a minőségi nevelőszülői ellátás kihívásai, vagy éppen a gyerekek érdemi és biztonságos részvétele Magyarországon.

 Az 1989. november 20-án elfogadott ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezménye minden gyermekjogi diskurzus alapköve. November 20. az egyezmény elfogadása óta a Gyermekek, gyermekjogok világnapja. Az egyik legszélesebb körben elfogadott emberi jogi egyezményünk rendelkezik arról, hogy a világ minden táján minden gyermeknek – körülményeitől függetlenül – joga van az elérhető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz és minőségi oktatáshoz és szociális biztonsághoz. A szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett gyermekek nagyobb valószínűséggel szembesülnek nehézségekkel az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén, különösen a vidéki, távoli és hátrányos helyzetű területeken.

 

Az EU Gyermekjogi Stratégiája megerősítve az egyezményben foglaltakat úgy fogalmaz, hogy a gyermekkor az élet kulcsfontosságú szakasza, amely nagymértékben meghatározza későbbi fizikai és mentális egészséget.

 

A gyermekkori jólét és jóllét együttesen szolgálja a gyerekek örömteli gyermekkorát és jó esélyt a későbbi, felnőttkori sikerességre. A Gyermekjogi Civil Koalíció több alkalommal foglalkozott nemcsak az EU Gyermekjogi Stratégiájában foglaltak melletti kiállással, hanem következően a hazánkra is kötelező erővel bíró ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezményében foglaltakra is kiemelten fontosnak tartja azon gyermekjogi szempontból is fontos ügyek napirenden tartását, amelyek kevesebb hangot kapnak a közbeszédben.

 

Ezért foglalkoztak idén munkacsoportjaink a szakellátásban élő gyermekek helyzetével, indítottunk sorozatot “Beszélnünk kell …!” címmel a gyermekszegénységről, kezdte meg munkáját a gyerekek részvételével foglalkozó munkacsoportunk, s ezért választottuk idei gyermekjogi konferenciánk kiemelt témájául a “láthatatlan gyerekek” körében, az Ukrajnában kitört háború sajnálatos következményeképpen hazánkba érkező gyermekcsoportok (köztük mélyszegénységből érkező gyerekek) helyzetének vizsgálatát is.

 

Program és link: GYCK Konferencia 2022 11 16

 

Mivel a konferencián 18 év alattiak is részt vesznek, kérjük olvassák el a mellékelt alapelveket és magatartási kódexet is:

 

Alapelvek felnőtt résztvevők számára_Koalíciós Konferencia_2022

 

Magatartási kódex__Koalíciós Konferencia_2022