A gyermekvédelem igazi krízist él át

puccsA KlikkTV Puccs című, február 13-i műsorának vendége Szabó Tímea és Horgas Péter mellett dr. Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakember volt. A műsorban Novák Katalin köztársasági elnök lemondása kapcsán arról beszélgettek, hogy az ügynek milyen hatása lehet a hazai gyermekvédelmi rendszerre.

 - Nagyon nagy baj, hogy a magyar gyermekvédelemben és a közvéleményben a szóbeli, érzelmi bántalmazás súlya rendkívül alulértékelt - mondta el a műsorban Dr. Herczog Mária. A bicskei gyermekotthonban történtek kapcsán a Házon kívül című műsorban megszólaló fiú véleménye szerint világosan elmondta, hogy az áldozatoknak, illetve azoknak, akik szemtanúk voltak, de maguk nem voltak érintettek, milyen súlyos, életre kiható következményei vannak a történéseknek. 

 

Idézte azt az esetet, ami szintén az elmúlt három hét történése volt, hogy egy harmadik kerületi óvodában egy ötéves autista kisfiút lelkileg és fizikailag bántalmaztak. Itt sem volt valódi következménye annak, hogy egy gyermekkel rosszul bántak, hiszen az óvónő, aki érintett volt ebben a dologban, a munkahelyén maradhatott, mindössze szóbeli figyelmeztetést kapott. Ugyancsak aggályosnak találja, hogy a közvéleményt nem rázta meg, hogy az a nevelő, aki Bicskén maga is szexuális abúzust követett el a gyerekek ellen, csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
 
Elmondta, hogy az egyik oka annak, hogy annyi évtizede küzdenek a nagy intézmények bezárása mellett, az az, hogy általában fekete dobozként működnek, ahogy ezt a mostani érintett intézmény is demonstrálja. Véleménye szerint most azt lehetne tenni, hogy azokat a reformokat, amelyeket az 1997-es gyermekvédelmi törvény megfogalmazott, végre érdemben végrehajtják. 
 
- Ha belegondolunk, ennek az intézménynek a működése törvénytelen jelenleg, és törvénytelen is volt az elmúlt 20 évben – tette hozzá. – Messze több gyereket helyeztek el ott, mint amennyit a törvényi előírás megengedne. Azért fontos a civil szervezetek, a független szakértők véleménye és monitorozási lehetősége, hogy ne fordulhassanak elő hasonló esetek, vagy derüljenek ki, és ne ilyen véletlen módon, mint most ez a történet. 
 
Hozzátette még, hogy a gyermekvédelem igazi krízist él át. Nagyon súlyos erőforráshiányok vannak, nem csak a gyerekotthonokban, hanem a nevelőszülői ellátásban is. A legnagyobb problémának azonban azt látja, hogy az alapellátásban, azaz azokon a településeken, ahol a rászoruló családok élnek, alig van olyan szakember, aki érdemben segíteni tudna. Az általuk nyújtható szolgáltatások hiányosak, vagy ténylegesen hiányoznak. A kormány családpolitikája nem terjed ki azokra a gyerekekre, akik nélkülöznek, nagyon súlyos helyzetben vannak, és akiknek a szülei megoldhatatlan helyzetekbe kerülnek emiatt. A nem szerencsés körülmények közé született gyerekek támogatására vonatkozó gondolkodás szerinte teljesen hiányzik. 
 
Az államfő lemondása véleménye szerint azért nem változtat érdemben semmin, mert ez egy szűk szeletet érint: a gyermekek szexuális bántalmazását az ott dolgozók által. Itt csak ezekről a bűncselekményről van szó, holott a következmények nélküli lelki, fizikai bántalmazás sokkal nagyobb arányban fordul elő minden intézményben, beleértve az iskolákat, óvodákat is, sajnos nem csak a zárt gyerekintézményekre jellemző.
 
- Azok a gyerekek, akik bármilyen bántalmazási, vagy súlyos elhanyagolási okból kerülnek be az ellátórendszerbe, szakemberhiány miatt nem kapnak segítséget. Nagyon gyakori az, hogy egy gyerek, aki maga például súlyos fizikai, lelki, szexuális bántalmazást szenvedett el terápiás, vagy bármiféle segítség nélkül marad. Ennek két következménye van. Az egyik, hogy ő tönkremegy, és persze tanulási nehézségei, súlyos magatartási problémái lesznek. A másik, hogy nagyon gyakran ő maga is elkövetővé válik. Arról nem beszélünk, pedig erről is nagyon kellene beszélni, hogy ezekben az intézményekben a gyerekek által elkövetett gyerekek elleni erőszak is nagyon gyakori, és ezek abszolút látenciában maradnak. Az ombudsman számtalan olyan vizsgálatot végzett, amikből világosan látszik, hogy megoldatlan a gyerekek közti erőszak, illetve a gyakran változó, és sajnálatos módon egyre kevésbé képzett gondozók, nevelők által elkövetett erőszak is, amelyek következmény nélküliek, még akkor is, ha ezeket feltárják. 
 
A teljes adás megtekinthető itt: