Kiállításajánló - Szülői értekezlet

Még október 8-ig látható a Stúdió Galériában a 2009-ben alakult Nemmivoltunk! Crew művészcsoport bemutatkozó kiállítása. A kiállítás az általános iskolákból ismert vizuális formakészletből indul ki; a gyerekek számára otthonos iskola-szituáció és környezet a Nemmivoltunk! Crew "SZÜLŐI ÉRTEKEZLET"-én a felnőttek világába helyeződik át, ezzel egy furcsán kellemetlen, bizarr helyzet jön létre. Az egész kiállítóteret betöltő nagyméretű installáció központi eleme az irónia, mely egyszerre direkt és titkos; egyaránt megtalálhatóak benne rajzok, szobrok, videó-művek, valamint kisebb eldugott firkák az iskolapad felületén vagy átrajzolt tankönyvek lapjain.

kiállításA rendszerváltás előtti években születettek generációjára jellemző élményekből táplálkoznak Horror Pista bájosan gonosz rajzai, Tóth Márton Emil betonszobrai, illetve Fillér Máté videómunkája, mely a drasztikus hírtelenséggel beszüntetett Dragon Ball rajzfilmsorozat "tragédiáját" dolgozza fel. A tankönyv, mint az iskolai felszerelés legtipikusabb eleme, többszörösen megjelenik a kiállításon; míg Czékmán Csaba printjeit a szemléltető ábrák inspirálták, addig Szabó Ottó saját régi tankönyveit alakította át. A kiállítás elsőre zártnak tűnő kontextusából több mű is nyit az aktualitások felé, ilyen például Brüchner János videó-műve, amely a Stúdió Galéria közelében található Janikovszky Éva Iskola közelmúltban történt bezárását dolgozza fel.

 

A kiállításra elkészült a Nemmivoltunk! Crew első fanzinja is, melyben a tagok vázlatai, átrajzolásai és kollázsai láthatók. A nyári szünet után újranyíló Stúdió Galéria terében tankönyvekkel, iskolapadokkal és tombolával teli megnyitó várja a látogatókat, amit a művészcsoport "installációs élménykiállítás"-ként definiál.

 

Alkotók: Brückner János, Czékmán Csaba, Fillér Máté, Horror Pista, Szabó Ottó, Tóth Márton Emil