Cikkajánló - A csörögi gyerekek első napja az iskolában

Nem tudtak a kijelölt iskolákban, a csörögi roma elsősök érkezéséről. Az első tanítási napon a sződi iskolabusz vitte a gödi iskolákba az odairányított roma kisdiákokat. Az önkormányzatnak iskolabuszt kell majd bérelnie a Gödön tanuló öt kisdiák számára. - írja a commmunity.hu.

 

„Miért nem Pestre vitték őket, oda jobb a vonatjárat!" – idézte Lakatos Zoltánné, a csörögi Esélyt a Gyermekeinknek Deszegregációs Egyesület vezetője a gödi iskolákba irányított öt roma elsős szüleinek szavait. A szülők szerdán értesültek arról, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal határozata alapján csütörtöktől két gödi iskolában kezdik el a tanévet a gyerekeik. Csakhogy Csörögről Gödre nincs közvetlen autóbuszjárat se vonatjárat, a kisdiákok csak átszállással jutnának el az iskolákhoz.

Ahogy azt az RSK hírül adta, a Pest Megyei Kormányhivatal egy nappal a tanévnyitó előtt Gödön és Vácott jelölt ki iskolákat hét csörögi roma elsős kötelező felvételére. A kisdiákok felvételét a környéken korábban mindenhol elutasították. Mivel a faluban nincs iskola, a csörögi diákok más települések iskoláiba, járnak. A hatóságok ide-oda tologatták az iskolakijelölésről szóló kérelmeket, de csak szerdán döntöttek arról, hol csöngetnek be a csörögi roma elsősöknek.

 

Nem tudtak a csörögi roma elsősök érkezéséről sem a váci sem a két gödi általános iskolában – tudta meg a Roma Sajtóközpont Csörög polgármesterétől. Császár Károlyné közölte, hogy két elsős rendben elkezdte a tanévet a váci Földváry Károly Általános Iskolában, a többiek már az első tanítási napon késve érkeztek a gödi iskolákba. Erről azt mondta, hogy a sződi iskolabusszal szállították az öt kisdiákot és a szüleiket Gödre, és azért késtek, mert először a sződi Hunyadi János Általános Iskolához vezetett az útjuk. Kiemelte, hogy a befogadó iskolák nem tudtak a nebulók érkezéséről, mert nem érkeztek meg hozzájuk a kormányhivatal iskolakijelölésről szóló határozatai. Császár Károlyné szerdán kapta kézhez az ominózus határozatokat, a szülők másolatban adták át az iratokat a kijelölt iskolák igazgatóinak. Kiemelte, hogy befogadó iskoláknak járó állami plusznormatívák kifizetése tanévenként átlagban negyvenmillió forinttal terheli meg a költségvetésüket, a hatóság döntése miatt most iskolabuszt kell bérelniük a Gödre járó gyerekeknek. Császár Károlyné azt mondta, hogy több mint kétszáz tankötelezett diák van a faluban, akiket „szétszórtak" a környék összesen két tucat iskolájába és a megoldást egy helyi iskola létrehozása jelentené.

 

Tovább a teljes cikkre (commmunity.hu)