Cikkajánló - Falhoz szorítva fogdosták a középiskolás lányt társai

Írta:  Kőműves Ágnes

bullying1
Négy fiú lefogott egy diáklányt egy marcali középiskola folyosóján az óraközi szünetben, egy ötödik fiú pedig 5 percig tapogatta, fogdosta. A tapizó 16 éves fiút tegnap rendőrök vitték el az iskolából, mert a lány édesapja feljelentést tett. A fiú édesapja szerint a gyereke ártatlan, a lány nem mond igazat. - irja a hvg.hu.

 

Mit old meg a panaszt tévő szavahihetőségének megkérdőjelezése, a szülő garázdának minősítése, netán a vétkes elítélése? Rendőri intézkedés hatására megváltoznak a kamaszok más nem iránti érdeklődésének éretlen és durva megnyilvánulásai, kialakul a fiatalokban a többiek iránti tisztelet, empátia, megtanulják, hogyan lehet kifejezni érzéseiket, illetve hogyan s miért nem szabad, felismerik majd a következményeket? Rádöbbennek a szülők és tanárok, hogy kevés figyelmet fordítottak a gyerekekre, s mulasztásaikat megfelelően pótolják? További nemleges választ eredményező kérdések helyett a lehetséges megoldások közül egy hatékony módszerre hívjuk fel ismételten a figyelmet. Ez a technika a tettes-áldozat mediáció, amelynek során a kialakult konfliktusokat az érintettek oldják meg. A helyreállító igazságszolgáltatás körébe tartozó módszer alkalmazása olyan lehetőség, amely esélyt ad az áldozatnak és a környezetének arra, hogy elmondhassa az őt ért sérelem hatását, és maga is aktívan részt vegyen a számára is elfogadható büntetés, jóvátétel meghatározásában. Az elkövető számára pedig jó alkalmat nyújt arra, hogy rövid idővel a tett elkövetése után szembenézzen áldozatával, az elkövetett cselekmény hatásával és következményeivel, és maga is aktívan kivegye részét a jóvátételben.

 

A konferencia modell nagyszerű lehetőség abban a tekintetben is, hogy a diákok, szülők, tanárok jobban megismerik, megértik egymást, a felelősség tologatása helyett a felelősségvállalást erősíti, amelyek hosszú távú hatásai vitathatatlanok.