A szerkesztő ajánlja: 8. Verzió filmfesztivál

verzio-620x250
Mai nappal veszi kezdetét a 8. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a Toldi, Odeon-Lloyd és Cirkó Gejzir mozikban, Budapesten. A Nemzetközi Panoráma, mint minden évben, a kortárs, kreatív dokumentumfilm legjobbjaiból szemez a világ minden tájáról. A Magyar Panoráma a friss magyar dokumentumfilm-termésből válogat.

 

2011-ben a Verzió fő programját három tematikus retrospektív egészíti ki. A Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm alprogram a dokumentum és a valóság viszonyát elemzi. Az Ablakok a múltra: A Balkáni háború emlékei a jugoszláviai háborút idézi fel. Végül pedig a kiemelkedő cseh rendezőnő, Helena Třeštíková kortárs társadalmi problémákat taglaló remek munkáiból állítottunk össze egy retrospektív programot.

 

A Közép Európai Egyetem közreműködésével idén is lesz Vizuális Laboratórium, mely a dokumentumfilm szerepét vizsgálja az oktatásban, valamint Diákverzió, melynek keretében budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket.

 

A csagyi szerkesztője ajánlja olvasói figyemébe:

 

Agnus Dei: Isten báránya

Alejandra Sánchez / France & Mexico / 2010 / 81 min / Spanish

Jésúst 11 évesen molesztált egy pap. 26 évesen úgy dönt, hogy vádat emel a nemi erőszaktevő ellen és személyesen is felkeresi, hogy szembesítse múltjának bűneivel.Őszinte film a pedofília kényes témájáról a katolikus egyházon belül. A most 26 éves Jesúst 11 éves ministránsfiúként molesztálta egy pap. Carlos atyát papként és apafiguraként tisztelte a közösség, és megfellebbezhetetlen tekintélyével hosszú éveken át ítélte hallgatásra Jesúst, aki most úgy dönt, hogy nemcsak elmondja a történetét, hanem törvényesen és személyesen is megvádolja az erőszaktevőt. Az elhallgatott bűnnek végre nevet és arcot adó film a megbocsátáshoz vezető hosszú út története, amely nem járható végig a múlt feltárása nélkül.

FIPRESCI Díj, Dok Leipzig 2010

 

Elérhetetlen

Jakub Stożek / Poland / 2010 / 30 min / Polish

Két kamaszlány próbálja felkutatni tizennégy éve nem látott anyját. Vajon sikerül egymásra találniuk?

Klaudia és Karolina életük nagy részében anya nélkül nevelkedtek. Goromba és önző apjuk mellett korukhoz képest hamar felelősségteljes, független emberekké váltak. Éretten oldják meg problémáikat, s minden körülmények között kiállnak egymásért. Amikor a fiatalabbik elkezd betegeskedni, újabb kísérletet tesznek a felnőttek hibájából elhanyagolt családi kapcsolatok felélesztésére. Sikerül telefonon beszélniuk a szülői jogoktól megfosztott anyjukkal, aki azóta Franciaországba költözött. Abbéli reményükben, hogy újra láthatják őt, az idősebbik lány Párizsba utazik. Vajon sikerül-e megtalálnia az anyját, akit kis híján másfél évtizede nem látott, és ha hívja, mindig csak az üzenetrögzítő kapcsol be?

 

Hely a nap alatt

Leonard Retel Helmrich / Indonesia & The Netherlands / 2010 / 111 min / Indonesian

Változások a modern Indonéziában egy dzsakartai gettólakó család három nemzedékén keresztül. A 2010-es IDFA legjobb dokumentumfilmje.Egy indonéz család három nemzedéke a globalizáció korában. A film kezdetén a nagymama vidékre költözik a nyüzsgő Dzsakartából. De amikor Bakti, a fia nem bír már a kamasz lányával, Tarival, visszahívja az anyját a nagyvárosi nyomornegyedbe, hogy segítsen megnevelni az unokáját. Tari egy nyitottabb korban nő fel, ahol a környezetében megengedik, sőt elvárják a szabad véleménynyilvánítást. Indonéziában is megjelent a nyugati típusú nemzedéki ellentét, ami újdonság egy muzulmán országban. Az egész család az intelligens Tariba veti a reményét, hogy kiszabadulhatnak a dzsakartai gettóból. Azt várják tőle, hogy jó eredménnyel elvégzi az iskolát és elsőként a családból egyetemre megy. Tari azonban arra vágyik, mint minden tizenéves: mobiltelefonra és bulikra a barátaival, miközben a család betegre dolgozza magát, hogy összeszedje a tandíjra valót. A család mikrokozmoszából a mai Indonézia olyan alapvető kérdéseire kapunk rálátást, mint a korrupció, a vallási és nemzedéki konfliktusok, a gazdagok és a szegények közötti szakadék.

 

Házassági történetek 20 évvel később: Ivana és Václav

Helena Třeštíková / Czech Republic / 2006 / 57 min / Czech

A film húsz évvel a házasságkötés után veszi fel újra Ivana és Václav történetének fonalát: sikerült-e mindazt elérni szakmai téren és a magánéletben, amit 1980-ban az egybekeléskor elterveztek?

Helena Třeštíková rendező 1981-től 2005-ig követte olyan házaspárok életét, akik a '80-as évek elején házasodtak össze, majd az azt követő két évtizedben szembesültek azzal, hogy az átalakuló társadalomban nem sikerült megvalósítaniuk álmaikat és ideáljaikat. "Te meg én, ezek vagyunk mi" – szólt Zuzana és Stanislav kedvenc együttesének, az Olympicnak a dala. De belőlük soha nem lett "mi". Szükségből házasodtak össze, a lány még csak negyedikes gimnazista volt, a fiú egy évvel idősebb elektrotechnikus. Lakáskörülményeik miatt csak egybekelésük után három évvel tudtak összeköltözni. Bár addigra már két gyerekük is volt, a házasságra való éretlenségük és merőben eltérő személyiségük hamar kikezdte a kapcsolatukat. Míg az energikus Stanislav egyre előre tört, új érdeklődési köröket fedezett fel, új állásba ment, új kapcsolata lett, az ambíciótlan Zuzana, akinek anyai teendői miatt amúgy sem volt ideje önmagára, passzívan éli életét és új társat is nehezen talál.

 

A kárhozat gyermekei

Tyler Measom & Jennilyn Merten / USA / 2010 / 87 min / English

Hány anyukád van? Hány feleséget szeretnél? Bepillantás a Warren Jeffs-féle poligám közösség és az onnan menekültek életébe.A világ végén, Utah és Arizona határán fekvő Colorado City ad otthont egy fundamentalista mormon közösségnek (FLDS). Ez a legrégebbi poligám csoport az Egyesült Államokban, ahol a férfiaknak több feleségük van, gyermekeiket pedig szigorú szabályok szerint nevelik, melyeket Warren Jeffs, a prófétájuk írt elő. 2003-ban Jeffs a világvégét várva megkezdte a nyáj szisztematikus megtisztítását: megtiltotta az állami iskolák látogatását, betiltott minden felekezeten kívüli könyvet és tevékenységet; kiközösítette az összes bírálóját, gyermekeiket és feleségeiket pedig más férfiaknak adta. Több száz tizenéves fiú szökött meg családját és a megváltás ígéretét hátrahagyva egy független élet reményében. A film három fiú szökés utáni életét mutatja be. Rendes iskolázottság és állandó lakóhely hiányában hatalmas akadályokkal kell szembenézniük, de nagy álmokat dédelgetnek – mindenekelőtt gimibe szeretnének járni és valahogy tartani a kapcsolatot a családjukkal. A rendezők három éven át követik az új életet kezdő fiúkat, akiknek meg kell küzdeniük a múlt kísérteteivel. Erőteljes látlelet hitről, családról és vallási vallási száműzöttekről a mai Amerikában.

 

Karla érkezése

Koen Suidgeest / Belgium & Spain & USA / 2010 / 90 min / Spanish

Egy 19 éves nő a pici lányával egy parkban lakik Nicaragua fővárosában. Hogyan maradhat életben hajléktalanul egy újszülöttel?A film a kisbabája első életévében követi a 19 éves anya, Sujeylin Aguilar és a pici Karla küzdelmeit. Egy nappal a születése után Karla egy kartondobozban érkezik meg a kórházból jövendő otthonába: a nicaraguai főváros, Managua egyik parkjába. Az anyja, Sujeylin fiatalkorúként szökött meg otthonról, drogos lett és az utcára került, ahol találkozott gyermeke apjával, Juan Carlosszal. A történet három hónappal Karla születése előtt indul és egyéves kora körül ér véget. Sujeylin immár nyolc éve él üzletelő barátja és a városi segélyszervezetek támogatásából. Nem számít arra, hogy a baba sokat változtat majd az életén, úgy készül, hogy a parkban fogja felnevelni, ahol egy színes figurákból álló társasággal -- a "családjával" – lakik együtt. A Karla érkezése egy fiatal nővel ismerteti meg a nézőt, aki szélsőséges körülmények között vállalkozott az anyaságra. Ő maga meséli el a történetét, kivételesen bensőséges közelségbe hozva egy egyetemes problémát.

 

Katka

Helena Třeštíková / Czech Republic / 2010 / 90 min / Czech

Lesz-e Katkának ereje teherbe esése után kiszállni a kábítószer – lopás – prostitúció – testi és lelki hanyatlás tizennégy éve lefelé tartó spiráljából?Az akkor 19 éves Katkával először 1996-ban találkozunk egy terápiás csoportban. A négy éve szenvedélybeteg lány szeretne normális életet élni, egy fiút találni, családot alapítani. De a kábítószer csábereje nagyobb: legközelebb Prága utcáin látjuk Katkát, ahol a fiújával, Láďával együtt a heroinnal kerül közelebbi kapcsolatba. Katka a lopás, kábítószer után kajtatás, rövidke felhőtlen öröm és az újabb lopás kétségbeejtő spiráljában rohan a pusztulás felé. Miután szakít Láďával, prostitúcióval keresi meg a drogra valót. Súlyos májbaj lép fel nála, belátja, hogy így nem mehet tovább, és a leszokás érdekében metadonkúrába fog. Romannal, az új fiúval, felcsillan a remény, hogy minden rendbe jön: Katka teherbe esik és ezúttal eltökélt, hogy felhagy a drogozással. De lánya megszületése után azzal kell szembenéznie, hogy a dolgok csak még rosszabbul állnak.

 

Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek

Ágnes Sós / 2010 / Hungary / 70 min / Hungarian

Ha a legfőbb riválisod az lenne, akit a legjobban szeretsz, hogyan törnél ki az árnyékából? Egy film családról, szeretetről és zenéről.Pusker Júlia és Ágnes, a kecskeméti hegedűművész testvérpár. A komolyzene világában kevésbé tájékozottak számára talán ismeretlenül cseng ez a két név, a média még nem kapta fel őket, pedig megfordultak már nem egy szakmai megmérettetésen itthon és külföldön egyaránt. A titkuk az, hogy egyszerűen csak azt csinálják, amit szeretnek, amihez tehetségük van, amit a családjuktól örököltek és ami örök kapocs kettőjük között: zenélnek. Ez még önmagában nem is lenne túlzottan érdekes, hiszen sok tehetség, sok tehetséges zenész él közöttünk, miért lennének ők mások? Ami különleges bennük, az Júlia és Ágnes bensőséges kapcsolata, amihez zenei tehetségük az adalék, hegedűs kifejezéssel élve, a „lélek".

 

Maraton-fiúcska

Gemma Atwal / India & UK / 2010 / 98 min / English & Hindi & Oriya

Egy nyomornegyedből összeszedett négyéves fiú lehet India legnagyobb futója? Kapzsiság, remények és széttört álmok.A lendületes film a négyéves Budhia története, akit Biranchi Das cselgáncsedző és az India keleti részén fekvő Orissa állam árvaházának munkatársa mentett ki a nyomorból. Amikor kiderül, hogy Budhiának kivételes tehetsége van a hosszútávfutáshoz, az edző fejleszteni kezdi, népi hősként állítva őt a nélkülöző tömegek, sőt egész India elé. De miután a csodagyerek négyévesen kudarcot vall a világrekord 65 kilométeres távon, a közvélemény elfordul a gurutól és tanítványától, akik hamarosan a sajtóviták és egy politikai botrány kellős közepén találják magukat. A Marathon Boy, amely öt éven át követi Budhia hullámvasútazását, dickensi mese a kapzsiságról, a korrupcióról és a széttört álmokról a nyomornegyedektől a maratonfutás vérpezsdítő világáig, a modernizálódó India hektikus politikai légkörében.

 

Marcela

Helena Třeštíková / Czech Republic / 2007 / 82 min / Czech

Család, anyaság, válás, gyerek elvesztése és munkanélküliség: Marcela Haverlandová életének szerencsés és szerencsétlen fordulatai 25 éven át.A kamera Marcela Haverlandová életét követi éveken át. A teljesen hétköznapi cseh nő 1980-ban ment hozzá Jiříhez. Nem tudhatta előre, hogy a lakásával és az anyósával bajok lesznek, hogy születik majd egy lánya, majd röpke két évvel később elválnak. A szemünk előtt játszódik le a rossz társadalmi környezetben és a szörnyű kapcsolatban vergődő asszony autentikus története. Ahogy a házaspár egyre távolabb kerül egymástól, a film mindinkább Marcelára fókuszál. Nemcsak apró-cseprő gondjain és csalódásain keresztül követjük sorsát, hanem nagy megrázkódtatásainak is tanúi leszünk: a válás, a súlyosan fogyatékos fia megszületése, lányának hirtelen halála, ami olyan tragédia, hogy Marcelát egyedül a fia iránti kötelességérzete tartja vissza attól, hogy véget vessen az életének.

 

A mi iskolánk

Mona Nicoara & Miruna Coca-Cozma / Switzerland & USA, / 2011 / 94 min / Romanian

Meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése? Egy észak-romániai város négy éve: a generációs előítéletek, az elszalaszott lehetőségek és a csupa jó szándékkal kikövezett utak felderítése a terepen. Sterling Díj, legjobb dokumentumfilm, Silverdocs, Silver Spring, 2011.A film három roma gyerek sorsát követi egy erdélyi kisvárosban, akik bekerültek az iskolai szegregáció felszámolását célul kitűző programba. 2006-ban Alin, Benjamin és Dana a jobb oktatás és az új barátságok reményében a városi iskolában folytatja a tanulást, de kedvüket szegik az alacsony elvárások és az elszigetelődés. A négy éven át forgatott bensőséges portréfilm közelről láttatja a gyerekek világát és megtörhetetlen szellemét, amelyet időről időre próbára tesz az előítélet és a közöny. Személyes történetük olyan általános kérdésekre világít rá, mint a közoktatás intézményesült rasszizmusa és a kilátástalan szegénység. A felkavaró finálé azzal szembesíti a nézőt, hogy a roma gyerekek küzdelmei az égbekiáltó emberi jogsértések fehér könyvében érnek véget. A mi iskolánk lebilincselő, felháborító és keserédes történet hagyományról és haladásról.

 

Nem tetszik az igazság – Négy nap Guantanamóban

Luc Côté & Patricio Henriquez / Canada / 2010 / 100 min / English

A 15 éves kanadai Omar Khadr a legfiatalabb fogoly Guantánamón. A kihallgatás videófelvétele egy gyerek szívszorító történetét dokumentálja, akit háborús bűnökkel vádolnak. Zsűri Különdíja, IDFA, 2010.Rossz minőségű videofelvételt látunk. Az asztal mögött narancssárga ruhás, megbilincselt fiatal fogoly várakozik: a kanadai Omar Khadr, aki a maga 15 évével az egyetlen gyerekkorú az USA szigorúan őrzött guantánamói fogolytáborában. 2003. február 13. és 16. között, négy napon át hallgatta ki a kanadai titkosszolgálat. A videón rögzített kihallgatás adja a film anyagát. 2008 májusában a kanadai Legfelső Bíróság elrendelte, hogy a kanadai kormány adja ki Omar Khadr ügyvédeinek az ügyre vonatkozó több ezer oldalas dokumentációt. Így került nyilvánosságra a hétórás videofelvétel, amelyből kiindulva egy szakértői testület értékeli a kihallgatást – köztük egy torontói pszichiáter, aki a kínvallatás áldozatait kezeli és egy amerikai katonai védőügyvéd, aki Omar Khadrt képviseli. Ő az első gyerekkatona, akit háborús bűnökkel vádolnak.

 

Szellemidézés – erőszak, háború, nők

Mandy Jacobson & Karmen Jelinčić / USA / 1996 / 63 min / Bosnian & Croatian

A jugoszláv háborúban a nemi erőszak éppolyan fegyver volt, mint a puska. Két bosnyák nő a hírhedt omarskai koncentrációs táborból való szabadulásuk után lobbizni kezd, hogy a nemi erőszak is kerüljön be a háborús bűnök nemzetközi szótárába.Az egyes szám első személyű elbeszélésben két nő számol be arról, hogyan élték túl a háborút, ahol a nemi erőszak éppolyan fegyver volt, mint a puska vagy az ágyú. Jadranka Cigelj and Nusreta Sivać mindketten jogászok, és gyerekkori barátok. Élték a hétköznapi modern nők életét Bosznia-Hercegovinában, míg egy nap a szomszédaik ellenségekké váltak. A szerbek hírhedt omarskai koncentrációs táborában muzulmán és horvát sorstársaikkal együtt szisztematikusan kínozták és megalázták őket. Szabadulásuk után tovább küzdenek, csak most már nem az egyéni túlélésért, hanem a hozzájuk hasonlóan megkínzott nők emberi jogainak érvényesítéséért. Azért lobbiznak, hogy a hágai bíróság a nemi erőszakot is ismerje el háborús bűnnek. A két nő élményeiről és figyelemre méltó átalakulásáról szóló film elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük, hogyan sérülhetnek a nők emberi jogai és hogyan lehet felvenni a harcot az erőszak ellen a globális arénában.

 

A Verzió idén is megmutat, elgondolkodtat, megvitat!

 

Tovább a részletes programra