AIDS: a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben

Írta:  Varga Betti

aids
Az AIDS világnapján Varga Betti, gyerekszemle blogon megjelent írását ajánljuk, ami világszerte vizsgálja a WHO, az UNICEF és az UNAIDS közös jelentésének tükrében a gyermekek HIV-fertőzöttségének helyzetét.

A WHO, az UNAIDS és az UNICEF 2015-ig azt szeretné elérni, hogy ne szülessen HIV-fertőzött gyerek, vagyis megakadályozni, hogy a HIV-fertőzött nők átörökítsék a betegséget születendő gyermekükre. 2010-ben az érintett várandós nők 48%-a kapott hatékony gyógyszereket, hogy meggátolják a vírus anyáról gyermekre történő átterjedését. Annak ellenére, hogy a jobb egészségügyi szolgáltatásoknak köszönhetően 350 ezer esetben sikerült megakadályozni az anyák HIV átvitelét a gyerekre, 3,4 millió gyerek él HIV-vel, és közülük sokan semmiféle kezelésben nem részesülnek. 2010-ben 4-ből mindössze 1 gyerek kapott kezelést az alacsony és középes jövedelmű országokban, míg ugyanez az arány ugyanitt a felnőttek esetében 2-ből 1.

A WHO, az UNICEF és az UNAIDS közös jelentése szerint Nyugat- és Közép-Európában, valamint Észak-Amerikában 2004 óta stabil a helyzet. Kelet-Európa és Közép-Ázsia azonban erőteljes növekedést mutat a HIV fertőzések terén – itt az elmúlt évtizedben az új fertőzések száma 250%-al nőtt. Ennek 90%-a két országban jelentkezik: Oroszországban és Ukrajnában. A régióban az antiretrovirális kezelésekhez – melyek nemcsak a fertőzött emberek egészségét és jólétét javítják, hanem a fertőzés további terjedését is megállítják – való hozzáférés nagyon alacsony, mindössze 23%. Az új infekciók harmadát pedig a gyerekek és a tinédzserek körében diagnosztizálják.

A társadalom peremén élő fertőzött fiatalkorúaknak egészségügyi és szociális gondozásra volna szükségük, ehelyett azonban a közösség kiveti, morálisan elítéli, megbélyegzi őket, és megtagadják tőlük a kiutat jelentő oktatást, szociális segítséget. A káros hozzáállás csak súlyosbítja a problémát, és ezt egyre több helyen felismerik: Oroszországban például száznál is több segítő szervezetet hoztak létre, Moldovában létrehozták az ATIS egészségügyi központot, Tádzsikisztánban pedig a tinédzser szexmunkások anonim orvosi segítséget és ingyenes óvszert kapnak. A UNAIDS ügyvezető igazgatója, Michel Sidibé szerint addig nem fogják tudni felvenni a harcot a kelet-európai és közép-ázsiai AIDS-járvánnyal, amíg a régióban nem ismerik fel, hogy az érintett gyerekeket és tinédzsereket támogatni kell. Ezt erősíti az UNDP a régió hat országában végzett felmérése is: a HIV-fertőzött felnőttek azért nem fordulnak segítségért, mert a betegségük következményeinél is jobban félnek a társadalom megbélyegzésétől.

 

Tovább a teljes írásra

A gyerekek és az AIDS témában ajánljuk az UNICEF két friss jelentését:

A világszerte gyűjtött adatok elemzését:
Children and AIDS. Fifth Stocktaking Report, 2010
A kelet-európai és közép-ázsiai helyzetjelentést: Blame and banishment