Ünnepekre tehetséges fiatalokat

christmas baby photo
Kellemes Ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak! És hogy ne teljen el nagy szünet a következő találkozásunkig, kis videó-összeállítással emlékezünk meg hazánk tehetséges ifjairól.

 

TedxYouth Budapest

 

A novemberi Tedxyouth konferencián jártunk, Budapesten.


Adott egy alap-ötlet, ami remek, mert a TED- sorozat világszerte egyet jelent az innovatív gondolkodásmóddal, a szokatlan és változatos témaválasztással és a lendületes és érdekfeszítő előadásokkal. Így az egekig emelkedik a néző elvárása, főleg, hogy tehetséges, és kreatív fiatalok konferenciájára hívják, mert ennek valami nagyon újat kellene mutatnia az unalomig ismert életfilozófiákon túl. Valami személyeset, ami egyszerre tükrözi jól a generációs dinamikát, az összetettséget és a felkészültséget.

 

Aki napi rendszerességgel nem csak a hazai mainstream médiumokat fogyasztja, és viszonyítási alapként sem innen tájékozódik, lépten-nyomon együtt él a tudattal, hogy mennyi tehetséges, ötletes és önmegvalósításban sem rest fiatal él hazánkban, akik a saját területükön sikeresek, és itthon-külföldön is szép eredményekkel képviselnek minket. 

  

Ugyanakkor bosszankodunk, hogy ennek ellenére olyan ritkán találkozik mostanában az eredetiség, az alkotás öröme és a széleskörű nyilvánosság, ha a fiatalokról van szó, pedig van nekünk Új nemzedék jövőjéért programunk és mellérendelt kormánybiztosunk, meg számtalan érdekfeszítő stratégiánk, amit évtizedekre tervezünk, hogy majd újraírhassuk az alapoktól, amikor változik a szélirány. De még mindig zavarba jövünk, ámulunk, ha tizen- huszonévesek valami kiemelkedőt alkotnak, tesszük ezt azzal a naiv csodálkozással, mint amikor a sikeres nőkről vagy a cigány nők sikereiről készítünk esszékötetet. Mintha erre még mindig rá kellene csodálkoznunk, nahát, ha ők meg tudják csinálni, akkor mi is képesek vagyunk rá! Olyan jó lenne, ha egy lépéssel előrébb járva figyelnénk oda ezekre a kezdeményezésekre, mindegy milyen nemű, korú, származású ember példamutatásáról is szól.

 

Szóval örüljünk együtt pár kiemelkedő előadással, amiket egyenként osztunk meg olvasóinkkal, és adjunk még nagyobb teret a jövőnek, hátha képes lesz a sémáktól elvonatkoztatva újraálmodnia önmagát.

 

Meszerics András

 

17 éves, gimnazista, az iskola mellett a kórusimprovizációval és világzenével is foglalkozó Soharóza kórus tagja. Ha az éneklésről van szó, András kulcsszavai: figyelem, kitartás, keresés és a legfontosabb: a lazaság és játékosság! Lenyűgöző produkcióját ajánljuk mindenkinek, aki énekel, és annak is, aki nem!

 

 

Hajnóczy Soma

 

Bűvészvilágbajnok, igazi varázsló. A szórakoztatás, a színpad és az utazás határozza meg az életét. Előadásában megosztja velünk, mi rejtőzik az illúziók mögött. Ajánljuk mindenkinek, aki kíváncsi, mi mindenre tanította meg őt az illúzió világa az életről, és érdekli, milyen a bűvész, ha az életet varázsolja. Hiszen nem minden az, aminek látszik!

 

 

Kun Péter és Partali Csaba

 

A Hiperaktív Sportegyesületben 2005 óta foglalkoznak olyan „más", hátrányos helyzetű gyermekekkel, akik beilleszkedési problémáik miatt kikerültek más közösségekből , vagy fel sem vették őket. A víváson és természetjáráson keresztül próbálják megtartani őket, nem csak a sportban, hanem az életben is. Reménytelennek tűnő gyerekekből varázsolnak reményteljes, sikeres sportolókat, embereket.

 

 

Bogár Bence

 

A Kitchen Budapest munkatársaként az ötletbe vetett hit, a csapatmunka, a szaktudás és ezek kapcsolatait vagyis: a sikeres startup vállalkozások receptjét kutatja, illetve arra keresi a választ, miként lehet a munka játék, és hogyan tudjuk megvalósítani az álmainkat. Történetében elmeséli, milyen csodákkal teli út vezet álmaink megvalósításhoz.

 

 

Jónás Vera

 

24 éves énekes, dalszerző, loop artist. Több mint két éve London és Budapest között ingázik, saját zenekarait vezeti mindkét országban, és zenét, illetve szöveget ír más előadóknak. Élő fellépéseire ezer apró kütyüvel szokott érkezni, amelyek mikrofonjához és gitárjához vannak kötve -- színpadi látvány
leginkább egy villanyvasútra emlékezteti a nézőket. Ezekkel a gépekkel csinál kis formációival, de akár szólóban is nagyzenekari hangzást néhány másodperc alatt. Vera a fináléban Dés András ütőhangszeres és Csizmás András nagybőgős társaságában lépett fel, sőt még a közönséget is megmozgatták!