Hétvégi programajánló

Írta:  Pákh Éva

davinci

A nagy hó ellenére izgalmas programokat ajánlunk a hétvégére. Bábmese, előadás, színjáték, film, mindenféle jó a kicsiknek és nagyobbaknak, Pákh Éva ajánlója.

 

Pán Péter - a megtalált fiúk

A KFKI Kamarabalett a KFKI Csoport és vezető hazai táncművészek együttműködésével 2001 júniusában jött létre, s megalakulása óta a kiváló minőséget, a céltudatos, elkötelezett emberi munkát, a kultúrát hirdeti, a hitet abban, hogy érdemes adni: 'jót s jól'. A formáció, amelynek előadásait számos jelentős budapesti és vidéki színház, illetve kulturális központ tűzte már műsorára, a Művészetek Palotájában 2006 májusa óta lép fel.
A Madách Musical Tánciskola a KFKI Kamarabalettel szinte egy időben indult. 2005 szeptemberétől alapfokú művészetoktatási intézményként működik, tanári kara zömében a Magyar Állami Operaház, a Madách Színház és a KFKI Kamarabalett tagjaiból áll, s művészi törekvésében is a KFKI Kamarabalett szellemiségét követi.
Repülj velünk Seholse-szigetre (tudod a második csillag balra), ahol már vár rád Pán Péter, Hook kapitány, Wendy, várnak a sellők, a kalózok, az indiánok, hogy együtt játsszatok, amíg világ a világ. A Pán Péter - a megtalált fiúk családi mese. A gyermekeknek a barátságról, a szeretetről, a kalandok izgalmáról szól, a szülőknek pedig arról, hogy soha ne felejtsék el, milyen volt gyereknek lenni, és hogy ennél már csak egyvalami jobb: időnként elfeledkezni 'nagyonfontos felnőtt' mivoltunkról és - újra gyermekként - gyermekünkkel együtt játszani.

 

Ördögsziget - film - 

 

Az Ördögsziget a XX. század elején, Norvégiában, Bastoy szigetén játszódik egy ott működött, nagyon kegyetlen, fiatalkorúak számára fenntartott büntetés végrehajtási intézményben. Az őrök szadista módszerekkel gyakorolták hatalmukat a bentlakókkal szemben és oktatás helyett gyakorlatilag rabszolgaként, fizikai munkát végeztettek velük embertelen körülmények és időjárási viszonyok között. A 17 éves Erling beköltözésével megváltozik a lakók és az őrök élete is, az addigi behódolás, alkalmazkodás időszakának vége lesz, lázadás tör ki a szigeten és a káosz lesz az úr.

Cirkó-Gejzír, Művész mozi


Puskin kuckó

 

A Puskin mozi több éve dolgozik azon, hogy a gyerekközönség számára színvonalas rendezvényeket kínálhasson minden hétvégén.
2012-ben megszületett végre a tízalkalmas Kuckó-bérlet is, amely a Puskin összes gyerekprogramjára érvényes. A bérletet 2012. június 30-ig lehet felhasználni. A tízes bérlet nem tíz előadást, hanem tíz jegyet jelent. Tehát, június 30-ig mozira, bábelőadásra vagy koncertre lehet vele jönni, amíg a bérleten "egység" van. (Pl. egy négyfős család februárban jöhet egy koncertre, és felhasználhat 4 egységet a bérletről. A következő hónapban, egy bábszínházi előadásra hozza az egyik szülő mindkét gyereket stb).
A bérletek korlátozott számban kaphatók, kizárólagosan bérletes előadás nem lesz, azaz minden előadásra lehet jönni bérlet nélkül is, de a legjobb helyeket a bérletes vendégek számára tartjuk fenn.

Puskin mozi

 

A székely menyecske meg az ördög

 

Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár...

"Kedvesség, báj, temperamentum, népiesség, ízesség ? csupa olyasmi, amit nagyon könnyű túladagolni, és akkor (bennem legalábbis) durván negatívba fordul a hatás. Ő (Fabók Mariann) azonban tévedhetetlennek bizonyult. Ráadásul ? pedig bemutatót láttunk, vagyis először ment a darab - remekül reagált minden egyes kis nézőre, akit megszólított. Teljes mértékben uralta a helyzetet, a tárgyakat, az embereket. Rendkívül imponáló színészi teljesítményt nyújtott ez a lány." Stuber Andrea

"Fabók Mariann egy személyben a történetből ki-belépő mesélő és az összes figura életre keltője. Minden szereplő más típusú báb, illetve néhányat (királynő, boszorka) a színésznő élőben személyesít meg. Bravúros, ahogy a szerepeket váltja, ahogy a félbunraku Halál és a királyfi közötti beszélgetést megoldja, ahogy a paravánt használja, ahogy a néző szeme láttára arcának és hangjának megváltoztatásával két különböző alak párbeszédét eljátssza. Igazi vásári báboshoz illően kommunikál a közönséggel ...." Pinceszínház

 

Da Vinci Learning Vasárnapi rendezvénysorozat

 

Februártól minden hónap első vasárnapja a kíváncsi gyerekeké és felnőtteké a Csodák Palotájában. A DVL TV-csatorna a Felfedező expressz című műsorában látható, szórakoztató fizikai és kémia kísérletekkel, játékos vetélkedőkkel és exkluzív filmvetítéssel várja a látogatókat. Februári témák a víz, lélegzetelállító, a fizika törvényszerűségeit bemutató játékos kísérleteknek lehetnek szemtanúi az érdeklődők.

A látványos bemutató kísérletek mellett, a gyerekeket az Edupress Tudáspróba ismeretterjesztő vetélkedője is várja, a quiz játék helyes kitöltőit nemcsak a tudás hatalmával, de értékes és hasznos ismeretterjesztő ajándék DVD-vel jutalmazzák.

Tudományos, játékos programsorozaton minden alkalommal számos érdekes Da Vinci Learning film várja az érdeklődőket. A mostani alkalommal a Felfedező expressz című film segítségével többek között azt kutatják, hogy hány érme fér el egy vízzel teli pohárban.

A sorozat sok lenyűgöző, otthon is elvégezhető kísérlettel, elkápráztató trükkökkel igyekszik felkelteni a gyerekek érdeklődését a természettudományok iránt. Az adásokból kiderül például, hogy miért nem fáznak a pingvinek a vízben, miért sárga a citrom, hogyan élt a kőkorszaki ember és hány tüskéje van a sündisznónak.

Millenáris

 

Forrás: port.hu