Adj álmokat Valentin-napon – 9 millió európai alkoholista gyereke reményt és álmokat érdemel

Írta:  Csiki Ingrid

 

valentine

Tegnap volt Valentin-nap, a szeretet napja, egy olyan nap, amikor az alkoholisták gyerekeire emlékezhetünk, felhívhatjuk a figyelmet, kimutathatjuk érzéseinket és biztosíthatjuk az érintett európai fiatalokat arról, hogy nem felejtettük el őket, nem láthatatlanok.

 Ma Európában 9 millió gyerek nő fel úgy, hogy szülei közül legalább az egyik alkoholproblémákkal küzd. Ezek a gyerekek nem részesülnek törődésben, életüket szégyenérzetben élik, olyan érzésekkel küzdenek, mely arra irányul, hogy szüleik alkoholproblémái miatt ők a felelősek. Körülöttük folyamatosak a konfliktusok, sokan tanúi, vagy akár elszenvedői is az alkohol miatt bekövetkező erőszaknak.

 

„A probléma jelentős, és bár történnek jó és hasznos lépések a helyes irány megtalálására, még többet kell tenni annak érdekében, hogy a gyerekek szabadon élhessék meg gyerekkorukat." – mondta Andrea Lavesson, az AKTIV – józanság, barátság és béke szervezetének elnöke. Ez a nap nagyszerű lehetőséget rejt magában arra, hogy kitárjuk a szívünket, megragadjuk 9 millió ártatlan gyermek és fiatalkorú fájdalmát és szenvedését.

 

A világon Európában fogyasztanak a legtöbben alkoholt, a gyermekbántalmazások és a magára hagyatottság érzése 16 százalékban erre az okra vezethető vissza. A tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyen körülmények között élő gyerekek sokkal kiszolgáltatottabbak az egészségügyi kockázatoknak, a szellemi kapacitás és a mentális zavarok negatív hatásainak. A kutatások azt is bizonyítják, hogy az érintett gyerekek harmada, élete során maga is az alkohol rabjává válik.

 

„Szenvedélybeteg szülőkkel élő gyerekek és fiatalkorúak mind érzelmi, mind anyagi szegénységben élnek" – mondta Andrea Lavesson. Elkerülhetetlen a sérelmek erkölcsi, gazdasági, társadalmi megelőzése, valamint a küzdelem jelenük, álmaik, vágyaik elérése érdekében. Szükség van új európai alkohol-stratégiára, tényeken alapuló politikára minden érintett országban, az önkormányzatok támogatására, az iskolák hatékony alkohol-ellenes fellépésére, a tanárok hatékony helyzetfelismerő képességére és az újságírók szerepére abban, hogy megtörjön az a tabu, amely még mindig körülöleli a témát. Nekünk, mint társadalomnak pedig arról kell gondoskodnunk, hogy ezek a gyermekek higgyenek abban, hogy egy napon jobb lehet az életük.


Forrás