Cikkajánló - Inkább az abortusz, mint a támogatott fogamzásgátlás?

pills

 

Ameddig az USA-ban arról folyik a vita, hogy a munkavállalók egészségbiztosítása fedezze-e a női dolgozók fogamzásgátlóinak költségeit, számos nyugati országban pedig már ingyenes a termékek kiváltása, nálunk a prevenciót illetően nincsen hatékony állami szerepvállalás. A terhesség-megszakítások számát tekintve ugyanakkor még mindig az élen járunk.

 

Államilag támogatott fogamzásgátlás?

 

Magyarországon a magzati élet védelméről szóló, jelenleg hatályos törvényben is az szerepel, hogy a fogamzásgátló készítményeket és eszközöket rászorultságtól függően lehessen igénybe venni, ám ez eddig a gyakorlatban nem valósult meg. Pedig többször is szóba került az Országgyűlésben, hogy a nyugati országok mintájára a fogamzásgátlókat a társadalombiztosítás keretében támogassák: az SZDSZ 1999-ben és 2005-ben is szorgalmazta ezt az ügyet, azzal érvelve, hogy az államilag támogatott prevenció alapvetően az abortuszok számát csökkentené.

 

A preventív eszközöket illetően hasonlóan látja a helyzetet Szőczei Beáta nőgyógyász is, aki úgy véli, "a prevenciót minden kormány zászlajára tűzve lobogtatja, de érdemben nem igazán tesznek az ügyért". Szerinte elsősorban azért kellene az állami támogatás, mert így „legalább a tízféle magyar fogamzásgátló közül egyhez ingyenesen vagy jutányosan hozzáférhetnének azok, akiknek a leginkább szükséges: a tizennyolc éven aluliak és a szociálisan rászorulók". A szakember ez ügyben korábban levelet is írt az egészségügyért felelős tárcának, de nem reagáltak.

 

Egyelőre nem ismert, hogy a jelenlegi kormánynak mi az álláspontja, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem válaszolt kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig. Ékes Ilona fideszes parlamenti képviselő ugyanakkor a hvg.hu-nak azt mondta, el tudna képzelni támogatásokat, és fontosnak tartja az ismeretterjesztést is a fiatalok számára. „Más kérdés, hogy mennyire támogatjuk a hormonális fogamzásgátlókat, hiszen ennek egészségügyi szempontból sok hátulütője lehet, de biztosan van más megelőző lehetőség is, amivel lehetne foglalkozni."

 

(...)

 

A fogamzásgátló és az abortusz ára

 

Bár a nem kívánt terhesség megelőzése humánusabb megoldás, mint az abortusszal történő megszüntetése, a tabletta szedését a szerényebb jövedelemmel rendelkező nők nem engedhetik meg maguknak, számukra marad a sürgősségi fogamzásgátlás vagy a kockázatos és lelkileg is megterhelő abortusz.

 

Egy terhesség-megszakítás jelenleg 30 000 forintba kerül, ennek méltányossági alapon a rászorulóknak 30, illetve 50 százalékát kell kifizetniük. A terhesség-megszakítás ingyenes, ha az orvosi szakvélemény szerint a terhesség súlyosan veszélyezteti az állapotos nő egészségét, vagy ha a magzat valószínűsíthetően súlyosan fogyatékos. Szintén térítésmentes az abortusz, ha az állapotos nő súlyos válsághelyzetben van (például szociális intézményben lakik, átmeneti gondozásban részesül, tartósan nevelésben részesül vagy az országban menedékkérő) – ezekről a helyi családvédelmi szervezetek védőnői adhatnak igazolást. Amennyiben a terhesség bűncselekmény, tehát nemi erőszak következménye, a térítési díjat csak a bírósági végzés alapján térítik vissza az érintett nőnek.

 

Egy havi fogamzásgátló ára jelenleg 2700-3500 forint között mozog, ez 30-40 százalékkal több, mint néhány évvel ezelőtt volt. Bár egyre kevesebb nő engedheti meg magának a gyógyszert, sokan mégis úgy érzik, hogy kényszerhelyzetben vannak.

A drágulás miatt sokan keresnek kiskapukat: egy általunk megkérdezett huszonéves lány például arról számolt be, hogy a főnöke „három doboz antibébit 5000 forintért árul. Thaiföldön veszi, mert ott fillérekbe kerül, és ezt adja el itt, de nem ez a durva, hanem az, hogy valaki megveszi annak ellenére, hogy számára ez nem biztos, sőt valószínűleg nem a legegészségesebb megoldás. Persze nem általános, hogy a munkáltatók ezt így oldják meg, de a neten is rengeteg fórumon hozzá lehet jutni tablettákhoz, előzetes vizsgálatok és nőgyógyász nélkül. Sokan kockáztatnak, ez egy veszélyes és szomorú ipar."

Visszaélésre adna okot

 

Az általunk megkérdezett, 20-30 év közötti nők hasznosnak és szükségesnek tartanák az állami hozzájárulást a fogamzásgátlók hozzáférhetőségének érdekében, ugyanakkor sokak szerint adhatna okot visszaélésre, ha itthon is a munkáltatókat köteleznék a női alkalmazottak fogamzásgátlóinak támogatására, mint az USA-ban tervezik. Szőczei Beáta szerint ez „a jelenlegi helyzetben csak a munkanélküliséget növelné, mivel még inkább ellehetetlenítené a fiatal munkavállaló nők helyzetét, hiszen további plusz költséget jelentenének a munkavállalóknak."

 

Magyarországon a nők több szempontból is hátrányos helyzetben vannak: bár az oktatásban felülreprezentáltak és a tanulmányi eredményeik is jobbak, ugyanazért a munkáért átlagosan még mindig akár 20-30 százalékkal kevesebb bért kaphatnak, mint a férfiak.

 

A Magyar Helsinki Bizottság nőnapi cikke szerint az elöregedő európai országokban a női jogok érvényesülése ráadásul demográfiai problémákkal is összefügg. Eszerint ritkábban vállal gyermeket az a nő, akinek esélye sincs a gyermekszülés után visszatérni a munkaerőpiacra, vagy aki munkája mellett egyedül köteles megbirkózni a háztartás és a gyermeknevelés legtöbb feladatával is.

 

A Newsweek magazin tavalyi felmérése Magyarországot már csak a 112. helyre sorolta a női egyenlőség megvalósulásáról összeállított listán, tehát e tekintetben is messze a többi európai ország mögött kullogunk.

 

Tovább a teljes cikkre (hvg.hu)