Segély természetben - civil szervezetek tiltakozása

  utalvany

A mellékelt levelet a Magyar Szegénységellenes Hálózat jutatta el szerkesztőségünkbe, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület pedig csatlakozott a kezdeményezéshez!

 

Dr. Réthelyi Miklós miniszter
Dr. Navracsics Tibor miniszter
Soltész Miklós államtitkár
részére

 

Budapest, 2012. április 6.

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

 

A kormány 2012. április 15. határidővel azzal bízta meg Önt, hogy javaslatot dolgozzon ki arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet pénz helyett utalványban adni a családi pótlékot és a segélyek zömét, és ezzel kötötté tenni a pénz felhasználását.

 

Alulírott civil szervezetek képviselői arra szólítjuk fel Önt, hogy a megbízatása szerint adandó válaszában arról tájékoztassa a kormány tagjait, hogy a felvetett javaslatot – nevezetesen a családi pótlék és a különböző szociális segélyek – részben vagy egészben készpénz-helyettesítő eszközben történő kifizetését Ön, a szociális területért is felelős miniszter szakmailag elfogadhatatlannak tartja, mivel: E szabadságkorlátozás igénye mögött az a feltételezés van, hogy a szegények és gyerekesek

nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat. A feltételezés téves, előítéletes és megalázó. Számos hazai és külföldi kutatás szerint a szegény gyerekes családok túlnyomó többségébe a gyerekek az elsők. A gyerekek szükségleteit a lehetséges maximumig kielégítik, a szülők nélkülöznek inkább. Ha valaki mégis rosszul használja fel a pénzt, szociális szolgálatokkal segítik. A szélsőséges esetekben pedig a szenvedélyfüggő úgyis szerez pénzt, először például eladja a pénzhelyettesítőt, és a helyzet romlik tovább.

 

Indokoltnak tekintett esetben egyébként már most is lehetıség van természetben nyújtani a családi pótlékot vagy a segély egy részét. Pénzgazdaságban nem lehet pénz nélkül létezni. Meghatározott célra (pl. óvodai díj fizetése, villanyszámla fizetése) lehet utalványt használni. Általános pénzhelyettesítőként az utalvány a piacot torzítja (monopóliumok, az áremelés lehetősége miatt), a helyzetekhez alkalmazkodó rugalmas pénzfelhasználást, a szegények egyik fontos megélhetési stratégiáját pedig ellehetetleníti.

 

A családi pótlék a törvény betűje szerint havi rendszerességű állami hozzájárulás a gyermek neveléséhez és iskoláztatásához. Ebben van fűtés, víz és világítás, iskolai könyv és ceruza, gyógyszer és buszbérlet, ruha használt ruha boltból. Aki segélyen él, annak egyszerűen minden szükségletét a segélyből kell fedeznie. Milyen kártya jó minderre?

 

Az Erzsébet kártyából haszna lesz a kártyát elıállítóknak, a forgalmazóknak, az elfogadóhelyeknek, valamint a minden kártya után jutalékot kapó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak és a tulajdonában álló (szabadidıs programokat nyújtó stb.) társaságoknak. A családi pótlékból és segélybıl ilyen módon más kézbe kerülı hasznokat ki fogja megfizetni?

 

És kire hárulnak majd a 400-600 milliárd forint értékő kártya adminisztratív költségei?

 

1 1084/2012. (III. 30.) kormány határozat az egyes szociális jellegű ellátások készpénz-helyettesítő eszköz alkalmazásával való folyósításával kapcsolatos egyes feladatokról. A kártya bevezetésének súlyos költségei vannak. E költségekre nincs pénz a költségvetésben. Ezért a kormány egyik miniszterének kell ugyancsak április 30-ig kitalálnia, hogyan lehet ezt az ügyet olyan fejlesztésként feltüntetni, amelyhez az Európai Unió pénzét lehet felhasználni az Új Széchenyi Terv egy „kiemelt projektje" keretében. Az elgondolás valószínűleg jogsértő. E mellett erkölcstelen az Európai Unió adófizető polgáraival szemben, akik a magyar szegénység helyzetének javítására szánták az Európai Szociális Alapot.

 

Üdvözlettel:

Aláíró szervezetek