Programajánló - Április III.

Írta:  Pákh Éva

forgoszel

Remek programokat ajánlunk április harmadik hetére is: kiállítások, filmek, kirándulás, színház, minden napszakra és időjárási helyzetre felkészülve. Pákh Éva ajánlja.

Oliver!

"A kis Olivér alakjában az emberi JÓ örökérvényű elvét kívántam megformálni, mely minden gonosszal szembeszáll és a végén teljes diadalt arat." (Dickens)

A Dickens Twist Olivér című regényéből készült színdarab a 19. századi Londonba kalauzolja a nézőt, és Olivér, a kis árva hányattatott sorsát meséli el. A fiúnak veszélyes kalandokban van része, de sorsa végül jóra fordul. Az árvaházból megveszi egy temetkezési vállalkozó, majd innen megszökve Faginhez és az általa pártfogolt, hasonló sorsú gyerekekhez kerül. Itt kap végre némi törődést a titokzatos öregúrtól és csapatától, amelyről kiderül, valójában jól szervezett tolvajbandaként működik, Fagin pedig a tolvajiskola vezetője. Ártatlanságával Olivér hamar ellenségeket szerez, és bár legkevésbé sem ő irányítja a történéseket, megjelenésével az egész banda élete tragikus fordulat vesz.

A GÓZON GYULA KAMARASZÍNHÁZ előadása

 

Forgószél avagy a képzelet csodája

A "Fiatalok a fiatalokért" pályázati program felhívása adta az ötletet, hogy a népszerű történetet a Győri Balett legifjabb táncosaival és a Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola balett növendékeivel közösen dolgozzuk fel. Mindkettőnknek feltűnt, hogy az Ózban csak a kutya nem szólal meg. Beszél az oroszlán, a majom, csak éppen Totó, Dorka kutyája nem. Persze hogy nem, mert Totó valóságos kutya, egyenesen Kansasból. Óz birodalmában persze minden megtörténhetne, de Totó ott is hallgat, pedig a történet szerint vannak érzelmei és gondolatai. Különösnek találtuk, ezért ezt a mesét a táncokon és Totó belső monológjain keresztül szeretnénk megmutatni.

GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ - Győr

 

3. BÁBU Fesztivál

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a BÁBU Fesztivál a Budapest Bábszínházban. Többségében egyszemélyes produkciókat láthat a közönség a fesztiválon. A mono bábelőadások nagyon komoly koncentrációt igényelnek, sűrített a történet, és virtuóz a bábmozgatás, ezért is izgalmas színházi szempontból egy ilyen válogatás. A hagyományos kesztyűsbábok mellett marionett előadást és indonéz árnyjátékot is láthatnak a gyerekek. Az esti előadásokat a szervezők leginkább felnőtteknek ajánlják.

www.budapest-babszinhaz.hu

 

5. KözJóTett

A KözJóTett a Corvinus Egyetem életének szerves részévé vált, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a HaKöSZ (Hallgatók a Közösség Szolgálatában) immár ötödik alkalommal rendezi meg nagyszabású önkéntes programsorozatát, mely hallgatók százait mozgatja meg évről évre. A KözJóTett szervezése már javában folyik, a szervezetnek már több mint száz tagja munkálkodik azon, hogy a hallgatók ne csak jelképesen álljanak egy jó ügy mellé, hanem lehetőségük legyen tenni is egy társadalmi probléma enyhítése érdekében. Ezt hivatott kifejezni a tavaszi KözJóTett szlogene: Ne csak sláger legyen, tett is! Idén április 14-26. között várjuk az önkénteskedni vágyó fiatalokat.

Az ötödik KözJóTetten szerepet kapnak már korábbi években bejáratott, a nem HaKöSz-tagok körében is népszerű programok, mint a kutyasétáltatás, kórházi önkénteskedés vagy az ételosztás hajléktalanoknak.

A hagyományok ápolása mellett természetesen fontos számunkra az újítás. A HaKöSz Gyermekotthon csoportja öt különféle rendezvénnyel készül, melyek közt lesz egy nagyobb kézműveskedés, egész napos biciklis program, vadasparki kirándulás és kincskeresés is. A Hajléktalanügyi csoport egy hajléktalanokkal való közös Tropicariumi látogatásba szeretné bevonni a diákokat. Az Idősügyi csoportunk is készül egy különleges látogatással az Alma utcai idősek otthonába. Ezúttal falfestéséssel szeretnénk kellemesebb körülményeket teremteni az otthonban. Továbbá érdekesnek ígérkezik a Láss Egyesülettel való közös programunk, melynek keretében az önkéntesek megismerkedhetnek Magyarország egyetlen vak focicsapatával, segédkezhetnek meccsük lebonyolításában és akár ki is hívhatják őket egy mérkőzésre.

A Fenntartható Egyetem Csoport pedig egy minden eddiginél nagyobb szabású Föld Napja programmal készül, mely egyben a Közjótett 5. zárónapjaként is szolgál. A környezettudatosság kapcsán igyekeztünk minél színesebb programokat kitalálni, így lesznek előadások, kreatív workshop, kiállítás, filmvetítés és ,,fő attrakcióként" az egyetem jelenleg kissé sivár belső udvarának kizöldítése különböző növényekkel, amit később sem szeretnénk elhanyagolni, hiszen kiváló közösségi térként fog szolgálni. A környezettudatosság üzenetét itt a PET-palackokból épített pillekő bútorok is közvetítik majd, melyek közül többet a hallgatók maguk festhetnek le saját elképzelésük szerint.

hakosz.hu

 

"Rügyfakadás - Tavaszünnep"

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület jótékonysági céllal rendezvényt szervez immár 13. alkalommal Gyenesdiás - Nagymezőn 2011. április 21-22-én, melyen nagy szertetettel látnak mindenkit.

A hagyományoknak megfelelően gasztronómiai, kulturális és természetvédelmi programok széles választéka várja a kedves érdeklődőket, családokat és kollektívákat.

Helyszín: Nagymező-Kirándulóközpont

www.gyenesdias.info.hu/esemenyek/rugyfakadas--tavaszunnep.html

 

Marcela

Egy átlagos cseh nő, Marcela életét követhetjük nyomon több évtizeden keresztül ebben az egyedülálló dokumentumfilmben. A drámát és tragédiát maga az élet szolgáltatja. A rendezőnő szereplője kiválasztásakor nem tudhatta, milyen átlagos, vagy rendkívüli fog Marcelával történni, csak dokumentálta az eseményeket. A Marcela a dokumentumfilmek között egyedülálló kísérlet. Rendezője három évtizeden keresztül követi nyomon egy átlagember életét, szociográfiai pontossággal ábrázolva a kor, a politika, a társadalom változásait. A film 1980. december 12-től 2006-ig dokumentál egy életet, s az abban bekövetkező változásokat. Olyan alkotásról beszélhetünk, mely a legtöbb portrékészítő dokumentumfilmes álma: megélni a szereplő életét, nem pedig utólag felidézni, rekonstruálni azt. S lám, az élet sokkal nagyobb drámákra, fordulatokra képes, mint amit a fantáziagazdag forgatókönyvírók el tudnak képzelni.

Hétfő (április 16.), DUNA Televízió, 20 óra

 

A Nap és a Hold meséje - égitestek művészi ábrázolásai

"Egy régesrégi nyári éjszakán szerelmes lett a Napba a Hold. Még sohasem látta a Napot, csak a melegét érezte, s a meleget kísérő furcsa illatot. Szerette volna közelebbről is látni azt, aki a meleget és az illatot maga után hagyja, de bármilyen korán indult is útjára, sohasem olyan korán, hogy találkozhatott volna vele. Hosszú éjjeli sétáin, miközben lassan végigjárta az eget, százféleképpen is elképzelte a Napot: hol ragyogónak és kedvesnek, hol kacérnak és kegyetlennek, hol pedig szelídnek, csöndesnek." (Boldizsár Ildikó meséjéből)

Kortárs művészek alkotásain köszönnek ránk állandó égi kísérőink: a Nap és a Hold. Milyen is lehet a Hold ezüst fénye, a Nap aranya? Mi történik akkor, ha az egymást örökké kergető két égitest összetalálkozik a kiállítótér falain?

A választ a kiállított műalkotásoktól kaphatjuk meg, melyek alkotói: Borsos Miklós, Farkas Zsuzsa, Pirk László, Bo Cronquist, Shogo Muto, Oskar Sastra, Kivisaari Aino, Johansson Vappu és Zeinab Mourad Demerdash.

április 13. (péntek) - 30. (hétfő)

 

Forrás: port.hu