Egészséges ételek a szegénységben élők számára

grapeA szegénységi küszöbön élni nem csak a rossz gazdasági körülményeket jelenti, de más problémák is vele járnak, mint a táplálkozással kapcsolatos betegségek. Ez az a terület, melyre az Európai Bizottság létrehozta a CHANCE projektet. Alacsony költségű technológiák és hagyományos alapanyagok megfizethető, az egészséges táplálkozásba illeszkedő ételek kifejlesztésére, az egészségi állapot javítása érdekében a szegénység veszélyének kitett népcsoportokban.

Kutatók és az ipar képviselői közösen fejlesztenek vonzó és megfizethető élelmiszer-ipari termékeket, melyek segítenek megelőzni a táplálkozás következtében fellépő problémákat az európai populáció érintett csoportjában.

 

Francesco Capozzi a Bolognai Egyetem professzora, a CHANCE konzorcium koordinátora, így foglalja össze a 3 éves projektet: "Annak ellenére, hogy a főbb táplálkozással összefüggő betegségek sokkal gyakoribbak az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, szegénység kockázatával élők körében, kevés erőfeszítés kell ahhoz, hogy egészségesebb élelmiszereket állítsunk elő alacsonyabb árkategóriában. Olyan eszközök használatával, amelyekkel a termelési költségek csökkenthetők és az érintett vásárlói csoport ismertének bővítésével, a CHANCE remélhetőleg ösztönzi az élelmiszerek fejlesztését, így elérhetővé és vonzóvá teszi azok számára, akiknek valóban szükségük van rá."


Az alacsony jövedelem és a szegényes táplálkozás kéz a kézben jár


A kutatók közvetlen kapcsolatot találtak a jövedelem és táplálkozás minősége között: azaz a szociális-gazdasági státusz csökkenésével a táplálkozás egyre kiegyenlítetlenebbé válik. Ennek egyik oka, hogy az alacsony jövedelmű emberek gyakran nem engedhetik meg maguknak a tápláló ételeket. Az alacsonyabb képzettségi szint is magyarázattal szolgál, miért nem kielégítők a táplálkozási szokások ebben a csoportban. Az iskolázottsági szint befolyásolja a táplálkozási ismereteket, amely hatással van olyan szokásokra, mint a zöldség és gyümölcsfogyasztás mértéke. Létezik közvetlen kapcsolat a szegényes táplálkozás és az elhízás rizikója, valamint az elhízással kapcsolatos problémák között, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek. A rossz minőségű táplálkozás mikro tápanyag hiányhoz is vezethet. Európában 81 millió embert veszélyeztet a szegénység. A nagyobb betegség kockázat összefügg a rossz táplálkozással, és jelentős egészségügyi és szociális terhet ró a társadalomra, amellett, hogy az egyénnek is szenvedéssel jár.

Annak érdekben, hogy a szegénységgel érintett lakosság foglalkozzon a rossz táplálkozás problémájával, és hogy megelőzzék az ezzel kapcsolatos problémákat, a CHANCE számára elsődleges, hogy a lakosság ezen csoportja jobban megértse az összefüggéseket.



Külön figyelem a nőknek és az időseknek 


2010-es Eurostat adatok szerint a nők és az idősek fokozottabban ki vannak téve a szegénység veszélyének, mint a társadalom többi része. A CHANCE kutatói a rizikócsoportokat tervezik tovább vizsgálni, hogy mind földrajzi, mind szociális állapotra alkalmazni tudják és világossá váljon, hogy Európa mely jelentős csoportjait érinti a szegénység kockázata.



Akadályok leküzdése, új élelmiszerek fejlesztése


A CHANCE kutatói tanulmányozni fogják, hogy a kockázati csoportokban milyen akadályok nehezítik az egészséges táplálkozást. Emellett kutatni fogják, hogy a kiskereskedők, az élelmiszer- és italgyártók és a vásárlók az élelmiszer-láncban mit gondolnak, mi akadályozza meg, hogy ezek a csoportok tápláló ételekhez jussanak. Ezek alapján, a CHANCE meg fogja vizsgálni az összetevőket és a nyersanyagokat, amik használhatók táplálkozási problémákhoz rendelt élelmiszerek előállításához - ezek a termékek így egyszerre lesznek elérhetőek és vonzóak azoknak, akiknek korlátozottak az anyagi lehetőségei. A középpontban elsősorban az alacsony költségű technológiákkal és a hagyományos összetevőkkel fejlesztett ételek szerepelnek.



Az új élemiszerek fejlesztése műszaki ismereteket igényel. Ugyanilyen fontos, hogy jól megértsük az életmód és azon emberek igényeit, akiket a szegénység érinthet. A CHANCE összetevői és az élelmiszeripari termékek meg fognak felelni a fogyasztói elvárásoknak és a termelési kívánalmaknak.



Ha bővebb információt szeretne a projekttel kapcsolatban, látogassa meg a www.chancefood.eu honlapot vagy írjon az alábbi címre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..


CHANCE (Alacsony költségű technológiák és hagyományos alapanyagok megfizethető, az egészséges táplálkozásba illeszkedő ételek kifejlesztésére, az egészségi állapot javítása érdekében a szegénység veszélyének kitett népcsoportokban) az Európai Tanács hetes keret programjától kap támogatást. (Szerződés száma: 266331)

 

További információk az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) honlapján.

 

foto:sxc.hu