A zéró tolerancia bukása?

lockEgyesült Államok-szerte vetnek véget oktatási szervezetek az úgynevezett zéró tolerancia politikájának, mivel nem bizonyult hatékonynak az iskolai biztonság vagy a tanulói teljesítmény javítása terén, viszont riasztó ütemben növekedett meg a hallgatói felfüggesztések és kiutasítások száma az intézkedések hatására.

Június 12-én a michigani Állami Oktatási Tanács állásfoglalást adott ki, hogy véget vessen a zéró tolerancia politikájának az iskolákban. Az állásfoglalás felszólítja az iskolákat, hogy alkalmazzák, vagy legalábbis bővítsék a már bevált alternatív viselkedés-kezelési gyakorlatokat, mint például a helyreállító foglalkozások.

 

Chicago-ban (Illinois, USA) az állami iskolák fegyelmi kódexe a helyreállító megközelítésen alapulva változott meg a közelmúltban.

 

Tekintettel arra, hogy egyre szélesebb körben használják az oktatási intézmények a zéró tolerancia politikáját, ami nem bizonyított, hogy javítaná a biztonságot, viszont következményeként a fegyelmi intézkedések bizonyíthatóan negatív hatással járnak a diákok eredményeire, az Állami Oktatási Tanács kéri, hogy az iskolák törekedjenek az egész államban olyan fegyelmezési útmutatások kidolgozására, melyek nem járnak a diákok felfüggesztésével vagy kizárásával.

 

Az Igazgatóság valamint a közoktatásért felelős Főigazgató továbbra is teljes mértékben elkötelezett azon eljárások mellett, amelyek a lehető legbiztonságosabb környezetet teremtik elő az állami iskolákban a diákok, az alkalmazottak és az önkéntesek számára. A tények azonban azt bizonyítják, hogy a felfüggesztések és kiutasítások számának csökkentésével lehet fenntartani a biztonságot úgy, hogy közben az oktatási eredmények javításának lehetősége is adott a diákok számára.

 

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy „azon diákok esetében, akiket többször is felfüggesztettek lényegesen nagyobb az iskola elhagyásának kockázata” és hogy „a tanulmányok azt mutatják, hogy a diákok bizonyos csoportjai körében, beleértve az afroamerikai, spanyolajkú valamint fogyatékos gyerekeket, a felfüggesztettek és kiutasítottak aránya lényegesen magasabb, mint az átlagos lakosság körében. A zéró tolerancia politikája pedig jelentős mértékben hozzájárul e különbségekhez, elsősorban a szubjektív betartatása végett.”

 

A testület kéri, hogy minden iskolai körzetben vizsgálják felül a jelenlegi politikát. Az állásfoglalás felhívja az iskolákat, hogy:

 

Alkalmazzák vagy bővítsék a bevált alternatív viselkedés-kezelési stratégiákat, mint a pozitív viselkedést támogató helyreállító gyakorlatok, vagy a kortárs mediációt, amely lehetővé teszi az oktatók számára, hogy a fegyelmi ügyekkel a megtorlás helyett érdemben foglalkozhassanak. Az iskolai személyzetet pedig hatékonyan készítsék fel, hogy megszerezhessék azon szakmai készségeket és ismereteket, ami által képessé válnak ezen alternatív viselkedési stratégiákat megfelelően alkalmazni munkájuk során.

 

Bővebben

foto: sxc.hu

 

Egyesületünk - a témához illeszkedő - képzései:

- Mediátor

- Facilitátor

- Családi Csoport Konferencia