Kisfilm a nyíregyházi ügyről

cfcfotoMérföldkő lehet a roma gyerekek életében a 2012. június 21-i nyíregyházi bírósági tárgyalás: a törvényszék megakadályozhatja, hogy további roma tanulók életét nehezítsék meg Nyíregyházán azzal, hogy elkülönítve járatják őket iskolába. Az önkormányzatot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) perelte be 2011-ben, mert a cigánytelepi iskola újranyitásával hátrányos helyzetbe hozza a roma diákokat.
 
A folyamatban lévő perben a CFCF azt kérte a bíróságtól, hogy habár az iskolai elkülönítés megszüntetésére irányuló per még nem zárult le, ideiglenes intézkedés keretében rendelje el, hogy a 2012/13-as tanévben ne vehessenek fel újabb gyerekeket a cigányiskolába.

 

 

A nyíregyházi Huszár-telepi iskola a CFCF egyik sikertörténete volt: 2007-ben az akkori városvezetés fellépésünk nyomán bezáratta az iskolát, és a telepi cigány gyerekeket iskolabusz működtetésével a város hat másik iskolájába integrálta. Az új városvezetés azonban az esélyegyenlőségi normákat sértve kezdeményezte, hogy a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye 2011 szeptemberében az iskolát újranyissa, ahová 14 első osztályos cigány tanuló járt. Miközben Nyíregyháza anyagi nehézségek miatt több más iskola bezárására kényszerült, az újraindított cigányiskola költségeinek majdnem felét állja. Az újraindítással egy időben megszüntették az iskolabuszt is, talán épp azért, hogy a szülőknek még eggyel több érv szolgáljon a cigányiskola választása mellett.

 


Alapítványunk - több civil szervezethez hasonlóan - sikertelenül tárgyalt a Hajdúdorogi Egyházmegye vezetőjével, Kocsis Fülöp Főtisztelendő atyával is. Eredetileg nem kívántuk az egyházat perbe vonni, hiszen az iskola újranyitásáért elsősorban a városvezetés felelős, ám a Nyíregyházi Törvényszék felhívására végül keresetünket ki kellett terjesztenünk a Hajdúdorogi Egyházmegyére. A Görögkatolikus iskolafenntartó állítja, hogy az egyházi iskolára  szüksége van a roma szülőknek, bár a székhelyi iskolaként  működő Szent Miklós Iskolába 15 éves működése óta nem járt tanuló a Huszár telepi körzetből. Ellenkérelmük szerint a cigány tanulók tagépületének létjogosultságát az indokolja hogy ne kelljen a gyerekeknek „lakókörnyezetüktől távol, adott esetben megaláztatásoknak is kitenni".„Az egyház áldásos munkája maga a manifeszálódott antiszegregáció" - írja védekezésében az egyház jogi képviselője.

 

Alább egy kisfilmet láthatnak nyíregyházi ügyünkről, interjúkkal és a perről készült videófelvételekkel. A filmben a roma szülőkön kívül megszólal Kertesi Gábor szakértő, az MTA doktora is.

 

Tanulmány az integrált oktatásról, letölthető innen

Eredeti hír/foto: http://www.cfcf.hu/