Cikkajánló - Nem büntethető az asszonyverés

incidentsFelmérések szerint egy nő a harmincötödik pofon után kezd segítséget keresni. Van, aki akkor sem és van, aki persze akkor szembesül vele, hogy nem kap elég segítséget. 106 ezren írták alá, mégis hajnalban, voltaképpen a nyilvánosság kizárásával, tárgyalta az Országgyűlés azt a népi kezdeményezést, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családi belüli erőszaknak. - írja az fn24.hu.

 

Halász Pálma szerint a családon belüli erőszak szabályozása rossz. A 2009-es távoltartási törvény kevés. A kétgyerekes anyuka ezért úgy döntött, megváltoztatja a szabályokat. Aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a családon belüli erőszak önálló törvényi kategória és ezzel büntethető legyen. Halász Pálma mellett kampányolt Andy Vajna és Palácsik Tímea is. Sikerült több mint százezer aláírást összegyűjteni. Most azonban - az LMP és a civil szervezetek tiltakozása ellenére - az éjszakai órákban vette napirendjére az Országgyűlés a népi kezdeményezést.

 

A Barátok közt után

 

Este fél tízkor kezdtek neki a képviselők a téma tárgyalásának. A Hír24 tudósítója már a parlamenti személyzetet is meglepte, amikor be akart jutni az ország házába. Most akar bemenni, amikor már mindenki elment!? - kérdezte az álmos egyenruhás. Az ülésteremben majdnem két tucat ellenzéki képviselő nézett farkasszemet hat kormánypártival. A Fidesz-KDNP ismeretlenjeit erősítette Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, de igazán csak a telefonjával volt elfoglalva. Ő egyébként a vita hevében egyszercsak felált és csendben távozott.

 

Az ellenzéki pártok közül, úgy tűnt mindenki komolyan veszi a több mint százezer aláírással megtámogatott népi kezdeményezést. A Jobbik Gaudi-Nagy Tamást, az MSZP Lendvai Ildikót és Bárándy Gergelyt küldte csatába. Miközben főnöke a parlament előtt éhezett, Vadai Ágnes (DK) állta a sarat odabent. Az LMP három kifejezetten csinos hölgyet parancsolt az éjszakai ülésre. Ertsey Katalin, Szabó Tímea, és Szabó Rebeka keményen sorozta az elárvult hat kormánypárti képviselőt. Ugyan csendben, de Schiffer András és Dorosz Dávid is fontosnak tartotta, hogy a késői időben is ott legyen a parlanemtben.

 

Bizottság: NEM

 

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén nem támogatta a népi kezdeményezést. Arra is nemet mondtak a kormánypárti képviselők, hogy Halász Pálma (a kezdeményező civil) e késői órában felszólalhasson a parlamentben. Ennek ellenére az anyuka, aki maga is érintett a családon belüli erőszakban, élénk figyelemmel követte a "vitát" a T.  házban. Pedig korábban a fideszes Varga István azt mondta: a népi kezdeményezés szervezői nem tudták, minek az élére álltak, ugyanis a Btk. jelenleg is bünteti a családon belüli erőszakot. Most pedig azzal fejelte meg eddigi álláspontját, hogy a nők legfontosabb dolga a gyereknevelés.

 

A Tisztelt Ház

 

Karvalics Ottó (KDNP) sem fogta vissza magát, amikor úgy fogalmazott: "Tessék példát mutatni a normális családból, és akkor utána majd lehet a nőknek érvényesülni...". Persze ő sem felejti az elmúlt nyolc évet, hiszen arról beszél, hogy a sok családon belüli erőszak oka a liberális oktatás. De most az új közoktatási törvény mindent rendbe tesz. Hogy mi az igazi baj a népi kezdeményezéssel és az ezt támogató LMP-s nőkkel azt Szávay István (Jobbik) fogalmazta meg a legegyenesebben: "Az emancipációs mozgalmak mindig is átcsaptak abba, hogy az egyenlőség iránti vágy átment férfigyűlöletbe". Az igazi gyöngyszem azért a fideszes Varga Istváné, aki szerint "a büntető törvénykönyv nem mindenható. A rossz házasságokon belüli bűncselekményeket külön tényállással nem akadályozhatjuk meg. Talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak."

 

Tovább a teljes cikkre