Intézményi korlátok között

Írta:  Sárga Nóra

14gridAz Eurochild becslései szerint Európa-szerte körülbelül 1 millió gyermek nő fel családon kívül, melynek két fő oka van: a szegénység és a diszkrimináció. Több európai független szervezet a nagyintézmények kitagolása, a gyermekek számára fenntartott intézmények bezárása és a gyermekvédelmi rendszer átalakításának fontosságára hívta fel a figyelmet. Ennek az ügynek prioritást kellene élveznie, és a kormányoknak támogatniuk kellene a független szervezetek arra vonatkozó törekvéseit, hogy a gyermekek ne kerüljenek távol családjuktól pusztán a szegénység, az anyagi szükség, vagy éppen fogyatékosságuk miatt.

„Az Európai Unió Strukturális Alapjának ösztönöznie kellene a kitagolásra irányuló reformtörekvéseket. Az intézményesítettség csökkentése nem csak az intézmények bezárásáról szól, hanem az oktatási, szociális és egészségügyi szolgáltatások átfogó reformjáról és a gyermekek megsegítésére irányuló minőségi alternatív szolgáltatások megteremtéséről is.” – mondta Herczog Mária, az Eurochild Vezetőségi Testületének elnöke és az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja.

 

„Tudjuk, hogy az intézmények ártanak a gyermekeknek. Az összes európai kormány annak nyomása alatt áll, hogy a rászoruló családokat megsegítse. Nem tudjuk elfogadni, hogy a szegénység megfelelő indok lehet arra, hogy egy gyermeket otthonba helyezzenek el. Az alternatív gondoskodási formák megoldást jelentenek arra, hogy a gyerekeket minél hamarabb visszahelyezzék saját közösségükbe.” – mondta George Bogdanov, az Eurochild Vezetőségi Testületének tagja.

 

Több mint 200 európai gyermekjogi szakértő, kutató és politikai szereplő találkozott az Európai hálózat a gyermekekért konferenciáján, október 24 és 26 között Szófiában. Az Eurochild idei konferenciájának házigazdája, Rosen Plevniev bolgár elnök elmondta, hogy „Mi itt Bulgáriában elkötelezettek vagyunk, hogy bezárjuk a gyermekek számára fenntartott intézményeket. Nem félünk a problémák megbeszélésétől, egy elkötelezett csapattal rendelkezünk.”

 

Carsten Rasmussen az Európa Tanács Regionális Politikáért felelős Főigazgatóságának igazgatóhelyettese örömmel fogadta Bulgária fejlődését az intézményesítettség csökkentésére vonatkozó nemzeti stratégia végrehajtásában és az EU strukturális alapok hatékony felhasználásában. ”Jó úton haladunk. Van egy látható, egyetemes elköteleződés az intézmények kitagolásának irányába. A fejlődés lehet, hogy lassabb lesz, mint azt szeretnénk, de a politikai reform bevezetése és a pénzügyi megvalósítás együtt nehéz.” Beszédében felhívta a figyelmet a non-profit szektor felkészültségére, és arra szólította fel az érintetteket, hogy dolgozzanak együtt a hosszú távú sikeres reform érdekében.

 

Az Unió Foglalkoztatásért, Szociális ügyekért és a Társadalmi összetartozásért felelős biztosa, László Andor elmondta, „Európa gyermekei iránti törődés közös felelősség, az EU-nak pedig kiemelten fontos szerepe van a financiális támogatás és politikai útmutatás biztosításában.” Kristalina Georgieva, a Nemzetközi együttműködésért, Humanitárius segélynyújtásért és Válságkezelésért felelős európai biztosa hozzátette: „Válság idején azokra az ügyekre kell figyelni, amelyek igazán számítanak. Ezek pedig elsősorban a gyerekek.”

 

  • További információ a konferenciáról: www.tinyurl.com/EurochildAC2012
  • A plenáris ülést interneten is sugározták a következő oldalon: streamer.bg/en/343/filmpage.go&nbsp
  • Az Eurochild egy 155 szervezetből és egyénből álló hálózat, melynek tagjai Európa 35 országából képviseltetik magukat. Azért dolgoznak, hogy a gyermekek és fiatalok életének minőségét javítsák. Az Eurochild munkája az ENSZ gyermekjogi konvencióján alapul http://www.eurochild.org

A magyarországi nagyintézményekből történő kitagolás helyzetéről korábbi írásunkat ajánljuk: A szándék már kevés.

Valamint ajánljuk a Társaság a Szabadságjogokért Különös szomszédaink – Fogyatékosok Magyarországon c. sorozatát:

"A TASZ sorozata értelmi sérült, halmozottan fogyatékos és autista emberek helyzetét mutatja be. Milyen ma fogyatékosnak lenni a rendszerváltás utáni Magyarországon? Hogyan élnek a szomszédságunkban lakó, sokszor ismeretlen, számunkra különös emberek? Szociálpolitika és emberi jogok személyes perspektívából és tágabb összefüggésben. A harmadik részben Géza, gondnokság alá helyezett férfi mesél magáról, többek között arról is, hogy mi a véleménye az őt is sújtó választójogi korlátozásról."

foto:sxc.hu

19 days banner eng