Nemzetközi konzultáció és tapasztalatcsere a gyermekvédelem intézménytelenítésének előremozdításáért

Írta:  Varga Éva Flóra

familyCsehországban 2012 januárjában a kormány hivatalosan elkötelezte magát a gyermekvédelmi rendszer átalakítása mellett, amikor aláírta a Nemzeti Stratégiát a Gyermeki Jogok Védelméről. Ennek a dokumentumnak az értelmében 2014-től három év alatti gyermeket nem szabad intézményi szakellátásba helyezni, 2016-ra pedig kitolják ezt a korhatárt a hét év alatti gyerekekre is, párhuzamosan a már intézményben élő 0-7 éves gyermekek kigondozásával.

Fő prioritások a Stratégiában a megelőzés és a nevelőszülőség kiemelt támogatása. A cseh civil szervezetek szeretnék elérni, hogy a Nemzeti Stratégiában megjelenő célok a szociális és gyermekvédelmi törvényükbe is bekerüljenek, de ezt a kormányzati döntéshozók már többször is elutasították. A törvénymódosítási törekvések azonban folytatódnak Csehországban. Ennek támogatása érdekében az Information Centre Nicholas más cseh civil szervezetekkel kezdett együttműködni, illetve megkereste a Kelet-Közép-Európában a gyermekvédelem területén dolgozó különböző szervezeteket is tapasztalatcsere céljából.

 

A Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSF) “East East Beyond Borders programja keretében a cseh civil szervezetek három napos nemzetközi konzultációt hívtak össze Prágában, amelyen a cseh szakembereken kívül részt vettek még lengyelek, bolgárok, szlovákok és magyarok. Minden országból három résztvevőt vártak: két gyermekvédelemben dolgozó szakembert és egy szakellátásban élő fiatalt. Magyarországot a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület és a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat képviselte a három napos műhelyfoglalkozáson és konferencián.

 

A résztvevők első nap részletesen megismerkedtek egymás gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátórendszerével, illetve az intézménytelenítés helyi “állapotával”. Utána kisebb csoportokban tudás- és tapasztalatcsere következett, melynek során jó és rossz gyakorlatokat gyűjtöttek össze az országok hazai tapasztalatik alapján. Később ezekből kiindulva ajánlásokat fogalmaztak meg a cseh rendszer átalakítására. Ezek az ajánlások a harmadik napon tartott kerekasztal-konferencián bemutatásra kerültek az érdeklődő civil és állami szervezeteknek, nevelőszülőknek és fiataloknak, majd párbeszéd indult róluk a jelenlévők között. Kifejezett érdeklődés mutatkozott ekkor a magyar védőnői rendszer, az iskolai szociális munka, a családi csoport konferencia, a FIKSZ tréning és a lépcsőzetes, a csehekéhez hasonló intézmény-kiváltási terveink iránt.

 

Hazánk számára is megfontolandó ajánlások is születtek a nemzetközi találkozó során. Ilyen például az utógondozás igénybevehetőségi korhatárának kitolása, az úgynevezett “támogató család” (supportive family(1)) törvényi megnevezése és elterjesztése, a FIKSZ képzés adaptációja gyermekotthoni dolgozók (át)képzésére, az intézménytelenítés során az intézményvezetők és dolgozók érdekeltté tétele, átképzési lehetőség megszervezése és felajánlása. Továbbá a nevelőszülőséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatása, új nevelőszülők bevonása kampányok és kiadványok segítségével, a nevelőszülőket segítő szolgáltatások fejlesztése.

 

Szinte a konferenciával egy időben vált elérhetővé a http://deinstitutionalisationguide.eu/ honlap, amelyen már megtalálható a nemzetközi szakértői csoport (2) által kidolgozott két fontos nemzetközi dokumentum és ajánlás is az intézmények gyakorlati kiváltásához: az “Európai útmutató az intézményes ellátásokból a közösségi alapú szolgáltatások felé történő átalakításhoz” (3) és az “Eszköztár az EU-s támogatások hatékony felhasználásához az intézménytelenítésben”(4).



(1) Képzett, önkéntes nevelőszülői vagy más családok és házaspárok által történő időszakos tehermentesítése a nevelőszülőknek, kisközösségeken belül, szervezetten, a gyermekek lakhelyén, vagy a támogató család otthonában, vagy külső helyszínen, rugalmasan, bármilyen tevékenységre kiterjedően, a résztvevők igényei, megállapodása alapján, szakmai szupervízió mellett.

(2) European Expert Group on the Transition from Institutional to Community Based Care

(3) Common European Guidelines on the Transition from Institutional to Community Based Care

(4) Toolkit on the Use of European Union Funds for the Transition from Institutional to Community Based Care

 

foto: sxc.hu