Cikkajánló - Kiebrudalták a hátrányos helyzetű gyerekeket

childbookBezárták a Gyermekek Átmeneti Otthonát a hevesi megyeszékhelyen. Az önkormányzatnál pénzhiányra hivatkoznak, holott a nehéz helyzetű gyerekeknek otthont adó alapítvány június végéig támogatás nélkül is biztosította volna a város számára egyébként kötelező feladat elvégzését. - írja a Magyar Narancs online.

 

Előzetes egyeztetés nélkül, karácsony előtt, e-mailben tájékoztatta az egri önkormányzat a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) Egri Alapítványát, hogy az állami normatíván kívül a jövőben nem kapnak pénzt a Gyermekek Átmeneti Otthona működtetésére az Egri kistérségtől. Körülbelül hatmillió forintos támogatásról van szó, az előző évben is ennyit kapott az otthon az önkormányzattól. A levél megírására azt követően került sor, hogy a hevesi megyeszékhely közgyűlése úgy határozott: bezárják az otthont, és a jövőben más módon, egyebek közt a helyettes szülői hálózat, illetve a szomszédos, Gyöngyösi kistérség hasonló intézménye segítségével látják el az otthon által eddig végzett feladatokat.

 

Átmenetinek bizonyult


Az egyidejűleg 12–15 főnek otthont adó egri intézményben olyan környékbeli fiatalok kaphattak ellátást, akiknek felügyeletét a szülők csak részben vagy egyáltalán nem tudták megoldani, illetve a családban életvezetési nehézségek adódtak. A családi házban működő otthon szakemberei a családhoz történő visszakerülésben is segítettek – amíg pedig ez nem volt lehetséges, addig a fiatalok napi ötszöri étkezést, az évszaknak megfelelő ruhát, és ha szükséges volt, egészségügyi ellátást is kaptak, továbbá fedezték a beiskolázással kapcsolatos összes költséget, így az osztálypénzt is. Ezenkívül még a hazautazást is állta az otthon, illetve az ellátásban részesülő gyermekek számára a törvény által előírt havi zsebpénzt is biztosították.

 

Tovább a teljes cikkre (magyarnarancs.hu)

foto:sxc.hu