Cikkajánló - Szegénység: cipőjük sincs már

handmoney
Keveset tudunk arról, hogy a Fidesz kormányra kerülése óta milyen változások zajlanak a társadalomban, hogyan alakulnak a szegénységi mutatók. Hivatalos adatok alig-alig vannak, a legtöbbet civil szervezetektől és a szegénységgel naponta találkozó szociális munkásoktól tudunk. - A Népszabadság online cikkét ajánljuk.

 

A KSH legutóbbi közlése megerősítette Ferge Zsuzsa szociológus korábbi, lapunkban elsőként közölt becslését arról, hogy megközelítőleg négymillió ember él ma Magyarországon a létminimum alatt. Vagyis a lakosság negyven százaléka 84 ezer forintnál kevesebb pénzből él havonta. A családok anyagi helyzetét meghatározó munkaerőpiac stagnál – a versenyszférában valamelyest csökken az álláshelyek száma, amit a közfoglalkoztatás dinamikus bővülése kompenzál a statisztikákban. A Fidesz átalakította a munkanélküli-segélyezést, a fejlett országok között Magyarországon kapnak a munkanélküliek a legrövidebb ideig – három hónapig – segélyt, míg az átlagos munkakeresési idő körülbelül másfél év. Vagyis: az állam sok családot ellátatlanul hagy.

 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az ellátatlan álláskeresők száma 2012-ben 280 ezer fő, azaz negyvenezerrel több, mint egy évvel korábban. A szegénységbe csúszók számát növeli a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata is – több tízezer ember esett el korábbi nyugdíjától. A Fidesz úgy alakította át a szociális törvényt, hogy ellátást csak az kaphat, aki – az anyagi depriváción túl – megfelel az érintett önkormányzat elvárásainak, rendben tartja például a környezetét. (Hogy mi a rend, az szubjektív kategória – a jogszabály önkormányzati ügyintézőkre bízza a mérlegelést.) Nincs adat arról, hogy ennek a szubjektív mérlegelésnek hány család esett áldozatul.

 

Tovább a teljes cikkre (nol.hu)

foto:sxc.hu