"Az illegális migráció nem bűn"

picum

A Nyilvántartásokban Nem Szereplő Migránsok Ügyének Nemzetközi Együttműködési Platformja (PICUM) brüsszeli konferenciáján felszólította a politikai döntéshozókat, a civil társadalmat és a szakembereket, hogy biztosítsák az európai kísérő nélküli migráns gyerekek és családjaik részére az alapvető jogaikhoz való hozzáférést.

A konferencián kiemelték azokat az akadályokat, amikkel a kísérő nélküli migráns gyerekek és családjaik napi szinten kénytelenek szembesülni Európában.

 

François Crépeau, az ENSZ migránsokkal foglalkozó emberi jogi különmegbízottja kiemelte: „Az illegális migráció nem bűn. Nem jelent senkire nézve sem veszélyt. Mindaddig, míg nem dekriminalizáljuk az illegális bevándorlást, a bevándorlók szenvednek majd tőle, különösképpen a migráns gyerekek.”

 

Pontos számadatokkal nem rendelkezünk arról, hogy az Európai Unió területén mennyi kísérő nélküli migráns gyerek található, de az oxfordi egyetem egyik tanulmánya szerint, 2011-ben csak az Egyesült Királyság területén, 120 ezerre volt tehető a számuk. A nemzetközi konferencián szakértők és gyakorlati szakemberek vitatták meg, hogy milyen lehetőségek adottak e gyerekek számára az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a lakhatáshoz való hozzáférés tekintetében, és mindez hogyan befolyásolja a felnövekvő gyerekek jólétét és szociális fejlődését.

 

Egy migráns anyja azt mondta: „Az egyik fő problémát a lakáshoz jutás jelenti. Nehéz megtalálni a lakhatáshoz szükséges megfelelő életkörülményeket. A munkaadók kihasználnak minket, mert nem jelentenek be, és egyszerűen csak megfenyegetnek, ha panaszt tennénk ellenük.”

 

A konferencia központi témája a hatékony segítségnyújtás volt. Don Flynn, a PICUM elnöke azt mondta: "Egy olyan környezetben, amelyben a rendelkezések gyakran az illegális bevándorlás adottságainak figyelembe vétele nélkül születnek meg, a fiatalokra van szükség ahhoz, hogy világos állásfoglalásra késztessék a társadalmat. Meg kell erősítenünk ezeket a fiatalokat abban, hogy képessé váljanak olyan vezetőkké válni, akik politikai változásokat érnek el e területen.”

 

A konferencián a PICUM közzé tette útmutatóját, amelynek célja, a kísérő nélküli migráns gyerekek törvényes jogainak biztosításához szükséges eszközök és stratégiák bemutatása.

 

Az útmutató innen letölthető (angolul).

foto: picum.org