Megszívatta az iskolákat a mindennapos testnevelés

sport
Iskolai folyosókon lézengő izzadt gyerekek, matek helyett tornát tanító szakiskolák árulkodnak arról egy kormányzati felmérés szerint, hogy szinte megoldhatatlan nehézségek elé állítja az iskolák nagy részét a mindennapos testnevelés. Az órákat még a minden jóval felszerelt mintaiskolák sem tudják megoldani, de azért a kormány örül az új rendszernek. - az origo cikkét ajánljuk.

 

Borús képet fest a mindennapos testnevelésről a kormánynak készített jelentésében az Emberi Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága, amely fél évvel a bevezetése után értékeli az új rendszert. Az [origo] birtokába került, március eleji keltezésű dokumentum már az eredmények ismertetése előtt figyelmeztet, hogy az infrastruktúra és a pedagógusellátás területén is "komolyabb problémák fognak mutatkozni a bevezetés további ütemeiben" (2012 szeptemberétől még csak az 1., 5. és a 9. évfolyamon lett kötelező a heti öt testnevelésóra, az idén szeptemberben pedig újabb évfolyamok csatlakoznak a rendszerhez).

 

Az államtitkárság az ország 3184 iskolájának küldött kérdőívet, amire 1586 iskola válaszolt. A visszajelzések alapján az iskolák körülbelül negyedében jelent komoly, sok esetekben megoldatlan problémát a mindennapos testnevelés, de az arány ennél rosszabb lehet, mert "a választ nem adó intézmények jó eséllyel az eleve nagyobb kihívásokkal küzdő települések és iskolák köréből kerültek ki, vagyis az ő esetleges válaszaik némileg tovább rontanák a statisztikai átlagokat".

 

A kutatás azon kérdésére, hogy milyen gyakorlati akadályokkal szembesültek a bevezetés során, az intézmények 58 százaléka válaszolta azt, hogy nincs elegendő tornaterem, illetve sportpálya (457 iskolának egyáltalán nincsen tornaterme, 157-nek pedig sportpályája sem). Az iskolák harminc százaléka mindezeken túl a megfelelő tornaeszköz és felszerelés hiányára panaszkodott, 12 százalékuknak a pedagógushiány, 2,4 százalékuknak pedig a pedagógusok nem megfelelő felkészültsége okozott gondokat. Más intézmények - például közeli sportcsarnokok, uszodák vagy művelődési házak segítségével - csak az iskolák 51 százaléka tudott könnyíteni a gondjain, 49 százalékuknak erre nem volt semmilyen lehetősége.

 

A jelentés szerint nemcsak az a baj, hogy nincsenek tornatermek, hanem a megfelelő higiéniai körülményeket sem tudják mindenhol biztosítani. A törvény ugyanis megengedi az iskoláknak, hogy tornaterem híján az udvaron, a folyosón vagy akár a tantermekben tartsák meg a tornaórákat, de a sportolásban megizzadt diákoknak ezekben az esetekben semmilyen lehetőségük nincs, hogy lemosakodjanak, és az öltözést is kényelmetlen megoldani.

 

Tovább a teljes cikkre (origo.hu)

foto:sxc.hu